Песков: О предлогу САД о заједничком центру у Сирији после сусрета

14-07-2016 05:14:51 | | / vostok.rs |


У Кремљу неће коментарисати информацију о наводним предлозима САД да створи заједничку групу са Русијом за размену информација за борбу против терориста у Сирији, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Не, ја засад не могу то да коментаришем, зато што се ради о информацији из новина. Данас ће се одржати састанак америчког државног секретара Џона Керија са председником Русије Владимиром Путином, а основни преговори биће одржани сутра са његовим руским колегом Сергејем Лавровом“, рекао је Песков новинарима одговарајући на захтев да коментарише предлог САД о стварању заједничке групе за размену информација за борбу против ДАЕШ-а и Нусра фронта.

„Управо након тога, не из новинских чланака, већ из прве руке ћемо се упознати са предлозима, и тада ће о томе моћи да се говори“, додао је Песков.

У Кремљу се залажу за координацију напора са САД у борби против тероризма у Сирији, изјавио је Песков.

Раније је лист „Вашингтон пост“, позивајући се на прелиминарни текст предлога, јавио да би администрација америчког председника Барака Обаме могла Русији да понуди отварање новог центра за координацију ваздушне кампање против терористичке организације Нусра фронт у Сирији.

Према наводима „Вашингтон поста“, Заједничка група за имплементацију коју предлаже америчка администрација биће лоцирана недалеко од Амана у Јордану, и њена мисија ће бити да „обезбеди проширену координацију између САД и Русије у оквирима одобрених процедура за безбедност летења“.

„Желим да вас подсетим да је председник Путин више пута изјављивао да у Кремљу од самог почетка сматрају да се само заједно може борити против тероризма на територији Сирије, координацијом заједничких напора, не само путем размене информација, већ управо координацијом заједничких напора“, истакао је Песков, одговарајући на питање да ли Москва овај предлог сматра позитивним знаком.

„Путин је у више наврата изражавао жаљење због тога што наши амерички партнери одбијају такву сарадњу и, наравно, тај став и даље важи“, додао је портпарол Кремља.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут