Ако НАТО прекрши правила и започне са угрожавањем против Русије биће кажњен

14-07-2016 11:34:22 | | / vostok.rs |


Русија има нулто поверење у НАТО и сматра да се алијанса спрема за сукоб против ње, рекао је водећи руски стручњак за спољну политику, упозоравајући да, уколико дође до новог великог рата, Русија се неће борити на свом тлу.

У интервјуу за немачки часопис, Сергеј Караганов, ветеран политичких наука и члан Савета за спољну политику и одбрану при Министарству спољних послова, те да је ризик од новог рата у Европи у порасту за последњих десет година, као и да је на врхунцу као што је био на врхунцу за време Хладног рата.

Обиље пропаганде са обе стране сведочи о опасном стању кризе, рекао је Караганов.

"Руски медији су више резервисанији од западних медија. Такође, морате разумети да је Русија веома осетљива по питању одбране. Морамо бити спремни на све. То је извор ове повремено огромне пропаганде ", рекао је он. "Али шта је оно што Запад ради? Ради само на омаловажавању Русије и сматра да му Русија прети нападом. Ситуација се може упоредити са кризом крајем 1970-их и почетком 1980-их. "

Карганов у том смислу мисли на масивно нагомилавање нуклеарних пројектиласредњег дометау Европи који би могли да доведу до намерног нуклеарног рата. Ракете су веома близу и имају веома кратко време, тако да готово нема времена за нападнуту страну да реагује, а што би резултирало једином могућом опцијом, аутоматском одмаздом нуклеарним баражом.

Садашњи нагомилавање НАТО снага на руској граници се не разликује од нагомилавања "Першинга" и "СС-20" ракета пре три деценије, барем у смислу погрешног оправдања за њихово распоређивање, рекао је Караганов.

"Страх у земљама као што су Пољска, Литванија и Летонија су изговор НАТО-а за стационирање оружја. Али то им не поможе; ми то тумачимо као провокацију. У евентуалној кризи, ми ћемо уништити управо то оружје. Русија се никада неће борити на својој територији ", рекао је он.

"Помоћ коју НАТО пружа балтичким државама није симболична. То је провокација. Ако НАТО прекрши правила и започне са угрожавањем против Русије биће кажњен ", истакао Карганов.

"Део проблема је и прекид у комуникацији, као што је рад у Савету НАТО-Русија, који је и створен да би се решиле разлике између Алијансе и Русије, али то више није легитиман орган", наводи Караганов.

"НАТО је постао квалитативно другачији савез. Када смо почели дијалог са НАТО-ом, то је био одбрамбени савез демократских снага. Али и тада, Савет Русија-НАТО је служио као параван за ширења НАТО-а. Када смо Савет заиста требали у 2008. и 2014. години, њега није било, рекао је карганов мислећи на напад Грузије на Јужну Осетију и насилног преврата у Украјини.

РТ