Турски министар: Русија и Турска се допуњују

13-07-2016 07:59:43 | | / vostok.rs |


И даље имамо исти циљ, да робна размена Турске и Русије достигне ниво од сто милијарди долара, о чему смо се договорили пре кризе, рекао је у интервју за Спутњик министар економије Турске Нихат Зејбекчи.

Према његовим речима, „немогуће је одустати од овог циља". Министар је одбио да прокоментарише штету коју је захлађивање односа са Москвом нанело домаћој пољопривреди и туристичком сектору, али је истакао да је планиран састанак руских и турских министара економије, пољопривреде, туризма и енергетике.

„Турско-руски односи су специфични по томе што наше земље допуњују једна другу. Оно што Русија нема, има Турска, и обрнуто. Стога, лош амбијент у трговинским и економским односима негативно утиче на обе стране. Здрав разум каже да је неопходно ефикасно користити ресурсе које имају Русија и Турска и да је то у интересу наших земаља“, каже министар.

Када је реч о робној размени, Нихат Зејбекчи сматра да је могуће достићи ниво од сто милијарди долара. „Иако последњих седам месеци није било напретка, сад ипак нема озбиљних препрека по том питању. Требало би што пре да надокнадимо штету коју је нашим земљама нанела криза у односима и да наставимо где смо стали када се десио инцидент“, каже Зејбекчи.

Турски министар је истакао важност сарадње у енергетици.

„За време кризе дошло је до суспензије пројеката који се тичу нуклеарне енергетике и изградње гасовода. Сада више не постоје услови за даљу суспензију. Представници енергетских компанија настављају сарадњу у реализацији ових пројеката“, рекао је он.

Одговарајући на питање кад ће бити постигнут споразум о изградњи „Турског тока“, Зејбекчи је рекао да је то у надлежности министара енергетике Русије и Турске. Што се тиче предстојећег сусрета Владимира Путина и Реџепа Ердогана, министар каже да тренутно не располаже тим информацијама.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут