Москва забринута јер Мистура избегава сазивање нове рунде међусиријских преговора

12-07-2016 01:53:41 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров се током радне посете Бакуу састао са азербејџанским колегом Елмаром Мамедјаровом. Два министра разговарала су о развоју билатералног дијалога и актуелним међународним проблемима.

Русија је забринута што специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура избегава своје дужности и не сазива нову рунду међусиријских преговора, изјавио је министар Лавров.

„Забринути смо што представник генералног секретара УН Стафан де Мистура у последње време избегава своје дужности и не сазива наредну рунду међусиријских преговора, даје изјаве да Русија и САД треба саме да се договоре о томе како да дођу до политичког решења у Сирији, а затим ће УН ће сазвати наредну рунду међусиријских консултација. Ово је погрешан приступ“, рекао је Лавров након састанка са министром спољних послова Азербејџана.

Немогуће је заменити руско-америчким дијалогом процес међусиријских мировних преговора у Сирији, рекао је Лавров на конференцији за медије.

„Немогуће је заменити руско-америчким дијалогом процес међусиријских преговора и сматрам да је то веома штетан сигнал који се шаље непомирљивој опозицији у виду тзв. Вишег преговарачког одбора, који је заузет давањем ултиматума о одласку Асада и неким тамо крајњим роковима преговора. То не помаже процесу“, истакао је Лавров на конференцији за медије.

Он је додао да ће на предстојећем састанку крајем недеље он и државни секретар САД Џон Кери „покушати да развију заједничку линију која би требало да се ослања на потпуно јасне и недвосмислене принципе садржане у резолуцијама СБ УН“.

„И на тој основи ћемо радити са Стафаном де Мистуром, како би он своје обавезе савесно обављао“, нагласио је Лавров.

Нормализација односа Русије и Турске помоћи ће ефикаснијем тражењу решења сиријске кризе, изјавио је руски министар.

„Све ово ће се позитивно одражавати на општу ситуацију у региону и, што је важније, надам се да ће нам то помоћи да ефикасније тражимо заједничке приступе за превазилажење сиријске кризе, у којој се ставови Русије и Турске разилазе“, истакао је Лавров.

„Али мој искрени разговор са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом у Сочију 30. јуна омогућава да рачунамо да ћемо имати мање несугласица са нашим турским партнерима, покушаћемо да се искреније договарамо о извршавању одлуке СБ УН и Међународне групе за подршку Сирији“, рекао је Лавров на конференцији за медије након састанка са својим азербејџанским колегом.

„Свакако, што је мање проблема у региону, то боље и за Русију и за Азербејџана“, истакао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут