Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Само за тебе, Батице!

Само за тебе, Батице!

11-07-2016 08:03:21 | | / vostok.rs |


"Овај успон је посвећен нашем прерано отишлом пријатељу који је планирао да буде на овој експедицији са нама", рекао је нишки алпиниста Владислав Ценић члан нишког ПАК Мосор.

Чланови нишког планинарско-алпинистичког клуба Мосор Аница Петровић и Владислав Ценић са великим одушевљењем говоре о овом подвигу. Они су били део експедиције која је бројала 17, а на сам врх испело се чак 16 чланова ове успешне експедиције.



Врх висок 4.810 метара био је прави изазов, кажу Нишлије. Петровић и Ценић попели су се и на атрактиван врх у Италији на масиву Монте Роса - Кастор који се налази на 4.228 метара надморске висине, а Ценић се попео и Поллуx висок 4.086 метара.

"Ови врхови мало су посећена од србских планинара. Кастор са својим цувенин "нозем" пред сам врх и Поллуx са кратком фератом од које застаје крв", потврђује Ценић за Нишке Вести.



Ову међународну експедицију, која је трајала од 23. јуна до 3. јула, организовао је ПК "Предејане" а водич је био Зоран Павловић.

Прошлогодишњи успон на Мон Блан је заустављен затварањем "Нормалне" ("Гоутер Хут Роуте") због неповољних временских услова, тада је направљен договор да ће се иста екипа окупи и 2016. и покушати поново. Ове године су успели.

Екипа се 24. јуна упутила ка Алпима. За аклиматизацију је изабран гребен Монте Роса у Пенинским Алпима, на граници између Италије и Швајцарске. За успон је предвиђен врх Кастор (Цастор/Цасторе) 4228 м, а опционо и Полукс (Поллуx/Поллуце) 4092 м. Оба ова близаначка врха (Зwиллинге) су и попета, и тако урађена одлична припрема за успон на највиши врх Алпа - Мон Блан. Успон од Нид д`Аигле (2372 м) до дома Тете Роуссе (3167 м) је обављен по идеалном времену. сам завршни успон одиграо се по лошим временским условима потврђује ценић за Нишке вести.



"О завршном успону на Монт Блан и условима тог дана најбоље сведочи чињеница да је само наша експедиција "појачана" двојицом Словачких планинара, покушало и успело да попне врх. Уз већ легендарни прелазак кулоара "смрти" и већ поменуте услове завршног успона са 16 од 17 цланова на врху ову експедицију чини веома успешном, готово савршеном. Поллуx је био опциони врх и за њега су се одлучила 5 планинара, међу њима и ја", каже Ценић.



Он додаје да је било претешко због временског периода у коме су се ови алпинисти одлучили на успон, оно што је најбитније они су попели и све је прошло у најбољем реду.

"Јос једном је Зоран Павловић - Паћа показао сву своју умешност у вођењу и сналажењу у екстремним условима", завршава Ценић.