Зашто су добре везе са Русијом корисне за Турску

09-07-2016 09:39:37 | | / vostok.rs |


Немачки лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ објавио је коментар о брзом помирењу и успостављању веза између Русије и Турске.

Лист претпоставља да се Ердоган вероватно сложио да учини уступке у замену за поновно успостављање односа између две земље. Један од њих је највероватније промена спољне политике према Сирији, пише новинар Рајнер Херман у својој колумни за „Франкфуртер“.

„Можемо само да претпоставимо да је помирење са Русијом Ердоган морао да плати променом своје политике према Сирији. На крају крајева, Русија и Турска имају различите ставове о Сирији“, наводи Херман.

Раније су се Русија и Турска договориле да се опозиционе групе повуку са територија које контролишу терористи, иако је претходно Турска дозволила Нусра фронту да користи њене територије за припрему напада на Сирију и ометала међународне покушаје да се Нусра фронт нађе на листи терористичких организација.

Према изјавама руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, Турска је прихватила нова правила игре у Сирији. Сада, уколико снаге умерене опозиције не напусте области које контролишу терористи, сматраће се саучесницима терориста.

Промене у спољној политици земље могле би бити повезане са постављањем Биналија Јилдирима за новог турског премијера. Након његовог именовања, спољна политика земље доживела је значајне промене.

Велике промене се виде у односима Турске са Русијом и Израелом, а неколико експерата чак говори о новој стратегији турске спољне политике.

„Турска је осећала потребу да се прилагоди новој међународној ситуацији. Након формирања нове Владе Биналија Јилдирима, Анкара је предузела низ напредних политичких корака“, изјавио је политички аналитичар проф. др Салих Јилмаз за Спутњик.

Убрзо након што је Јилдирим постао премијер најавио је да ће турска политика бити усмерена на очување пријатељских односа са земљама у региону. Турска је прво успоставила везе са Израелом, а затим почела да изграђује односе са Русијом, истиче тај аналитичар.

„Русија је веома важна земља за Турску у економској, политичкој и стратешкој сфери. Турска схвата да ће имати користи од развоја односа са Русијом, а посебно у Евроазији и на Блиском истоку“, додао је Јилмаз.

„Побољшањем односа са Русијом Турска може да појача везе са ШОС-ом и Европском унијом и осталим организацијама у Евроазији. Руско-турска сарадња такође ће омогућити мирнију ситуацију на Кавказу и у Сирији. Стога ће тренутна спољна политика Владе Турске коју води Бинали Јилдирим обратити више пажње на мир у региону и, пре свега, бити усмерена на решавање кризе у односима са својим суседима“, закључио је Јилмаз.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут