Рогозин: Ако Молдавија направи искорак ка Румунији, Придњестровље ће се отцепити

09-07-2016 09:39:08 | | / vostok.rs |


Молдавија је мала држава и на тасу геополитичке ваге она за Русију неће тако много значити, али ипак на њеној територији живе и грађани Руске Федерације. Овде су руски интереси потпуно јасни: заштита права и људског достојанства грађана Русије који произилазе из Устава, изјавио је потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин.

Након посете Кишињеву, главном граду Молдавије, говорећи о проблему Придњестровља, потпредседник владе РФ је за Комерсант изнео став да би била грешка уколико би дошло до промена које се тичу руске мировне мисије.

Пре свега, мишљења је Рогозин, требало би организовати дијалог између Тираспоља, главног града Придњестровља, и Кишињева, имајући у виду да је ово и даље политички трусно подручје.

„Ако Русија држи свој војни контигент који учествује у раду мировне мисије далеко од сопствене територије, тим пре у условима где Украјина као транзитна земља омета испоруке и логистичку подршку, то значи да су наши интереси, упркос свему, веома озбиљни на територији Молдавије. Ти интереси имају везе са крвљу која је овде већ била проливена, али са жељом да крв више никада не потекне Дњестром“, објасио је Рогозин.

Потпредседник Владе Русије је подсетио да на тој територији живи „не само пола милиона сународника, већ и 200.000 грађана Русије, за које је Русија обавезна да се бори и да штити њихове интересе“.

„Нама је важно да Молдавија буде пријатељска држава која учествује у економским интегративним процесима са Русијом и Евроазијском унијом. Такође, неопходно је да Молдавија покаже да је спремна да примени политику постепеног уклањања несугласица са левом обалом Дњестра, јер тамо живе и грађани Русије. Решавање конфликта на тим територијама на основи територијалне целовитости Молдавије било би од користи за све“, сматра Рогозин.

Потпредседник Владе Русије додаје да је то циљ који је могуће достићи само у случају да га сама Молдавија жели:

„Та држава мора да се бори за свој територијални суверенитет и своју целовитост, али мора и да створи услове како би Придњестровље кроз конфедерацију или у неком другом облику поново могло да постане део молдавске државе“, сматра Рогозин.

Према његовим речима, решавање тог питања би морало у потпуности да буде у рукама молдавских политичара.

„Ако они желе у Румунију, онда би требало да пусте, да оставе Придњестровље на миру. У супротном, ако не желе у Румунију, ако желе да Молдавија остане суверена држава, за то ће им бити потребне године, али то неће бити узалуд. Са друге стране, ако Молдавија направи искорак ка Румунији, Придњестровље ће се само отцепити“, закључује Рогозин.