Шведска: Највећа претња за нас је Русија

06-07-2016 08:11:20 | | / vostok.rs |


Русија је главна војна претња за Шведску, изјавио је главни командант Оружаних снага Краљевства Микаел Биден на острву Готланду.

„Русија, без сумње, представља највећу војну претњу“, наводи речи генерала Микаела Бидена лист „Дагенс нихетер“.

У исто време, према његовим речима, за сада нико не намерава да напада ту скандинавску државу.

„Општа процена Оружаних снага је да је војни напад мало вероватан“, рекао је Биден.

Резултати референдума о изласку Велике Британије из ЕУ одговарају Русији, сматра он.

„Одлука иде на руку Русије која више воли да говори у билатералном формату, него са великом организацијом попут Европске уније“, тврди глави командант.

Раније је Влада Шведске објавила саопштење о значајном повећању војних расхода и о плановима да за одбрану у наредних неколико година издвоји додатних 680 милиона евра. На тај начин, 2020. године војни буџет земље може да достигне 5,12 милијарди евра.

Важан директан контакт са Русијом


Начелник генералштаба војске Шведске сматра да је важан директан контакт са руском страном због повећане напетости у Балтичком мору и како би се избегли неспоразуми у региону, саопштила је шведска новинска агенција ТТ.

„Постоје примери када смо летели једни близу других. Може се десити да једна грешка значи несрећу и тада се то може погрешно искористити, или можда ја имам информацију која би могле да реши проблем, али она не пролази“, наводи агенција речи Бидена.

Агенција објашњава да је о недовољним контактима са руским колегама Биден говорио на једном од семинара о безбедносној политици, који је одржан у Висбуу на острву Готланд на недељи политичких дебата.

Биден је нагласио да се не ради о нормализацији односа са Русијом, већ да је такође важно водити дијалог и могућност брзих контаката са свим земљама чије су војне снаге присутне у Балтичком мору, пише ТТ.

„У овом тренутку не постоји дијалог на војном нивоу и војници довољно добро разумеју једни друге“, рекао је Биден.

ТТ наводи да главнокомандујући није објашњавао како би такав дијалог изгледао, али пише да би то могао да буде телефонски позив неком функционеру.