КУСТУРИЦА НАЈАВИО „БОЉШОЈ“ ФЕСТИВАЛ НА МЕЋАВНИКУ

05-07-2016 05:39:59 | | / vostok.rs |


Четврти музички фестивал „Бољшој“, који ће бити одржан од 15. до 17. јула на Мећавнику, окупиће нека од најзнаменитијих имена данашње класичне музике, као и младе таленте из Србије, Русије и Републике Српске којима ова манифестација даје шансу да постану дио најбољих на свијету.

Директор Фестивала, прослављени србски режисер Емир Кустурица, рекао је на конференцији за новинаре у Београду да је идеја овог музичког фестивала афирмација младих људи.

„Прави домет идеје је да се млади људи ‘лансирају’, да се једноставно изврши селекција оних који су најбољи и који касније доживљавају своју другу и трећу славу, односно да се повећају могућности да они постану највећи на свијету“, истакао је Кустурица.

Кустурица је нагласио да он, као оснивач „Бољшој“ фестивала, и „Гаспромњефт-НИС“ као спонзор, инсистирају на квалитету иако се, како је рекао, све на свијету данас заснива на квантитету.

„Пошто се већи дио живота данас одвија не у реалности него у фикцији, нама је потпуно свеједно да ли ће на једном тргу бити 300.000 људи или њих 300, јер након тога, ‘седма сило’, све долази у вашу обраду, а потом се то делегира на друштвене мреже“, рекао је Кустурица.

Он је као посебан квалитет овогодишњег фестивала истакао мајсторске курсеве, који су, како је нагласио „много упутнији“ од оних филмских, јер допуњавају фестивал у правом смислу, те омогућавају младим талентима и такмичарима да уче од најбољих и сами постану најбољи.

Говорећи о програму „Бољшој“ фестивала, Кустурица је рекао да он подразумијева дневне активности оркестара на трговима и вечерњи програм, који је у ствари и главни.

„Већ првог дана имаћемо наступ тенора Зорана Тодоровића и Симфонијског оркестра ‘Бољшој’“, нагласио је Кустурица и додао да је другог дана Фестивала предвиђен концерт прослављеног руског пијанисте Јурија Розума и побједника најпрестижнијег свјетског музичког такмичења „Чајковски“ Нарека Хакназарајана, уз пратњу Симфонијског оркестра „Чајковски“.

Према његовим ријечима, посебно интересантно биће трећег фестивалског дана када би виолиниста Немања Радуловић требало да наступи на једној узвишици која граничи са Мокром Гором и чијим пејзажима „само недостаје његова музика“.

Селектор такмичарског програма Дејан Спаравало констатовао је да Фестивал сваке године расте и добија на квалитету.

„Имамо све бољу и бољу дјецу. Ове године за учешће се пријавило 140 младих из Србије и Републике Српске. Имамо и 14 дјеце из Русије. Ми ћемо од њих изабрати 70 за три такмичарске групе, а они ће нам показати шта су до сада радили. Имаће могућност и да међусобно размијене искуства и да упознају најпознатије умјетнике“, истакао је Спаравало.

Сања Лубардић из комапније „Гаспромњефт-НИС“ је истакла да је ова компанија свесрдно подржала овај, како га је назвала, божанствени пројекат – музички фестивал „Бољшој“, који је отворио простор младим људима да се усавршавају и иду даље.

Она је подсјетила да ова компанија у оквиру свог кооперативног програма има програм „Родни градови“, а да је Фестивал „Бољшој“ један од највећих пројеката из тог програма.

Фестивал класичне музике „Бољшој“ покренут је идејом да промовише што већи број младих талентованих музичара из музичких школа и академија, са жељом да се овај музички догађај уврсти међу најзначајније европске и свјетске фестивале класичне музике.