ОЕБС ставио на разматрање антируску резолуцију о ситуацији на Криму

04-07-2016 09:22:48 | | / vostok.rs |


Стални комитет парламентарне скупштине ОЕБС-а прихватио је да се Нацрт антируске резолуције о ситуацији на Криму стави на дневни ред Седнице скупштине, која се ових дана одржава у Тбилисију, саопштио је новинарима шеф руске делегације у ОЕБС-у и посланик Државне думе Русије Николај Коваљов.

Седница парламентарне скупштине ОЕБС-а се одржава у Тбилисију од 1. до 5. јула. Према речима Коваљова, у недељу је стални комитет ПАСЕ размотрио Нацрт резолуције „о кршењу људских права и основних слобода на Криму и кршењу права кримско-татарског становништва“, коју је поднела Украјина.

„Ми смо изашли, саопштили да је документ апсолутно необјективан, тенденциозан, да има очигледан антируски карактер, због чега не може бити поправљен“, рекао је Коваљов новинарима.

Он је навео да је руска делегација одбила да учествује у разматрању амандмана на овај документ, због његове потпуне ангажованости и необјективности.

„Углавном је ту било говора о ’мучењима‘, али ниједна чињеница није наведена. То јест, то су биле све пропагандне пароле: ’систематско кршење људских права‘, ’ситуација се погоршава‘, ’треба одмах предузети мере и казнити Русију‘. Са таквом поставком ми се наравно не слажемо“, нагласио је он.

Према речима Коваљова, став руске стране је подржала и француска делегација, изјавивши да су недавно на Криму били представници Савета Европе.

„У резолуцији се напоменуло да се (на Криму) не дозвољава улазак посматрачима… То није тачно. Рекли смо им — изволите, дођите. Док су у говорима француски представници били један према један: пре него што се прихвати ова резолуција треба отпутовати на лице места, погледати, извући закључке и након тога је усвајати“, саопштио је он.

„Са оваквим приступом се слажемо. Међутим, узимајући у обзир антируско расположење у целини, резолуција је била стављена на разматрање на пленарној седници, која ће се сутра одржати“, додао је Коваљов.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут