Бела кућа: САД убиле 116 цивила ``случајно`` у земљама са којима нису у сукобу

01-07-2016 08:59:18 | | Khaled Abdullah / Reuters/ vostok.rs |


Амерички дронови су "случајно" убили до 116 цивила у земљама са којима САД нису у сукобу, саопштила је Бела кућа. Наведни број је знатно мањи у односу на податке које наводе разне организације за заштиту људских права.

Нису објављене информације о броју "случајних" цивилних жртава у земљама са конјима су САД у сукобу.

Дуго очекивано саопштење Бијеле Куће у петак после подне је потврдило да је између 64 и 116 цивила убијено од стране америчких беспилотних летелица у Либији, Пакистану, Сомалији, Јемену и другим афричким земљама, у поређењу са 2.500 припадника терористичких група.

Смрти настале од америчких удара дроновима у Авганистану, Ираку и Сирији нису објављени у извештају.

"Влада САД такође признаје да постоје разлике између процена Владе САД и процена невладиних организација", саопштила је Бела кућа.

"Иако је Влада САД има приступ широком спектру информација, бројке које се саопштавају треба посматрати у светлу инхерентних ограничења на могућност да се утврди тачан број борбених и не-борбених смрти ван подручја активних непријатељстава."

Џенифер Гибсон, адвокат из организације за људска права "Риприв", процењује да је више од 4.000 људи убијено од стране америчких дронова, укључујући стотине децеа, а како је рекао процена Обамине администрације о жртвама "вероватно није вредна ни папира на којем је штампана".

Портпарол Беле куће Џош Ернест изјавио је да су званичне борбене зоне искључене из извештаја јер нападе у тим областима обавља Пентагон, који има сопствени процес откривања цивила.