Министарство одбране РФ: Активност НАТО на руским границама удвостручена

30-06-2016 09:19:41 | | / vostok.rs |


Активност НАТО-а на границама Русије је више него удвостручена због чега је Русија принуђена да предузме одговарајуће мере, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

"НАТО и САД сада имају распоређених око 1.200 комада војне опреме, укључујући 30 борбених авиона, као и више од 1.000 војника на територијама земаља источне Европе на ротационој бази. Бродови америчке тане морнарице , као и бродови НАТО-а редовно улазе у Балтикчко и Црно море", рекао је Шојгу на седници Министарства одбора руске одбране, наводи се у саопштењу из Министарства одбране РФ.

Он је додао да НАТО наставља да модернизује и унапређује разне војне објекте у Пољској, Румунији, Бугарској и балтичким земљама по НАТО стандардима.

Распоређивање америчког анти-ракетног штита одбране у источној Европи је извор за бригу од посебног значаја за руску војску, рекао је министар на састанку, који је био посвећен планирању и развоју руске западне војне области.

"12. маја, један комплекс такав комплек "Еџис ешор" постао је оперативан у Румунији", рекао је Шојгу, истакавши да овај комплекс може да се користи за покретање ракета "Томохавк" и додао да се изградња још једног комплекса наставља у Пољској.

Министар је упозорио да, након НАТО Варшавског самита који ће се одржати 8 и 9 хула, НАТО може да "значајно повећа" своје присуство и активност близини руских граница.

"Такви потези наших западних колега довешће до ерозије стратешке стабилности у Европи и приморавају нас да контра-мере, пре свега у западном делу", рекао је Шојгу, истакавши да Русија предузима радње у циљу стратешког одвраћања у западном војном округу да "неутралише потенцијалне претње."

Посебна пажња посвећена је питању снабдевања трупа распоређених у округу са савременим наоружањем, као и војне и специјализоване опреме. "Ове године, више од 2.000 комада нове и савремене војне опреме биће ући ће у оперативну службу у јединицама западне војне области, најавио је Шојгу.

Министар је додао да је 10.000 војника под уговором активирано у оружане снаге, док је изградња 10 модерних гарнизона скоро завршена. У априлу, нови корпус је формиран у оквиру руске Балтичке флоте, која је добила и два нова ратна брода, шест моторних чамаца, нове вишецевне бацаче ракета и авио одбрамбени систем у последње три године, наводи саопштењу министарства.


Шојгу је истакао да је Русија недавно такође интензивирала своје војне вежбе. Више од 300 оперативних и бојевих вежби је организовано прошле зиме, рекао је он, додајући да су током вежби војници користили борбена искуства стечена током антитерористичке операције у Сирији.


Русија је одржала и низ међународних вежби у сарадњи са Белорусијом. Сада Русија се припрема да буде домаћин великој вежби ОДКБ које ће укључити војнике из Русије, Белорусије, Киргизије, Јерменије, Казахстана и Таџикистана.


Вежбе, под називом "Сарадња-2016" ће се одржати у западној Русији у августу.

"Таква блиска сарадња ће промовисати координацију колективних активности у циљу пружања колективне сигурности", Шојгу је истакао у свом говору на састанку Министарства одбране.