Премијера опере Сергеја Прокофијева "Мадалена"

29-06-2016 11:54:38 | | / vostok.rs |


Прослава 125 година од рођења Сергеја Прокофијева биће обележена премијером опере „Мадалена“ коју ће први пут у региону извести студенти Факултета музичке умтености у Београду 29. јуна 2016. године у 20 часова у сали Руског дома у Београду.

Опера Мадалена представља једно од ретких не тако често извођених дела Сергеја Прокофијева. По одлуци Владе Руске Федерације, ова година је проглашена за годину овог знаменитог руског композитора. У сарадњи са Руским домом у Београду, Факултет музичке уметности ће се придружити прослави овог значајног јубилеја премијером његове опере. Опером ће дириговати Милица Илић, док режију потписује Владан Ђурковић. Сви учесници опере су студенти Факултета музичке уметности у Београду . Главне ликове тумаче Весна Марковић, сопран, Младен Продан, тенор и Никола Микић, баритон, док је десеточлани оркестар такође састављен од студената. Док уметничко вођство над овим пројектом потписује уважена професорка Људмила Грос Поповић.



Мадалена је опера за коју је композитор сам написао либрето по комаду Барон Лиевена, који је писан по узору на комад Оскара Вајлда "Фирентинска трагедија". У аутобиографији Прокофијев је написао: „Радња Мадалене обилује сукобима, љубављу - издајом и убиством.“ У центру љубавног троугла налази се фатална жена Мадалена, која својим манипулацијама доводи до смрти и мужа и љубавника.

Композитор је покушавао да постави на сцену ово дело током свог живота неколико пута, мађутим упркос великим напорима то се није десило. Опера се први пут сусрела са публиком тек осамдесетих година двадесетог века, што га убраја у не тако често изведена дела овог великог композитора. Тако да ова поставка коју су приредили професори и студенти Факултета музичке уменотсти у Београду представља једну важну карику у афирмацији опере у региону.

Улаз на овај догађај је бесплатан.