Наришкин: Русија ће се вратити у ПССЕ када јој се потпуно врате овлашћења

29-06-2016 10:11:54 | | / vostok.rs |


Русија ће се вратити у Парламентарну скупштину Савета Европе (ПССЕ) када се руској делегацији потпуно врате овлашћења, изјавио је председник Државне думе Сергеј Наришкин уочи састанка са председником ПССЕ Педром Аграмунтом.

„У центру пажње је питање како, када и под којим условима ће руска делегација обновити учешће у расправи. За нас је очигледно да ћемо се вратити у Парламентарну скупштину када руској делегацији у пуном обиму буду враћена овлашћења равноправног учесника“, рекао је Наришкин у интервјуу за телевизију „Русија 24".

Председник руске Думе потврдио је да ће се у оквиру Генералне скупштине Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње у Москви састати са председником ПССЕ.

„Он је угледан, веома обазрив и поштован политичар. Управо тако се и односим према њему. Ово је други наш сусрет у последњих месец и по. Недавно смо се састали у Санкт Петербургу“, додао је Наришкин.

Према његовим речима, Русија ће захтевати да ПССЕ донесе одлуку о неприхватљивости ограничавања овлашћења националних делегација убудуће.

ПССЕ је током 2014. и 2015. због става о Криму одузела руској делегацији право гласа, право учешћа у раду статутарних органа и у мониторинг мисији Скупштине. Као одговор на ове мере, руска делегација напустила је ПССЕ до краја 2015.

Почетком 2016. руска страна одлучила је да не упућује документе потребне за потврду овлашћења.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут