Обвезнице Русије или Бразила могле би да постану „уточиште“ за инвеститоре

29-06-2016 08:29:11 | | / vostok.rs |


Обвезнице економија у развоју као што су Русија или Бразил могле би да постану „уточиште“ за инвеститоре услед политичког хаоса изазваног изласком Велике Британије из ЕУ, пише „Блумберг“.

Пре „брегзита“, избеглице су биле покретач развоја економије, али се ситуација сада може променити и инвеститори се могу суочити са високим ризицима. Досад је развој економије инвеститоре асоцирао на предвидљивст и стабилност, а сад се положај у свету мења и тржишта у развоју постају све привлачнија. Гласање за излазак из ЕУ ослабило је фунту и оставило инвеститоре у недоумици о томе каква политичка и економска будућност очекује Европу, наводи се у чланку.

„Можемо са сигурношћу рећи да су сада тржишта у развоју безбеднија него један број развијених економија“, сматра шеф једног од највећих у Европи управљачких фондова „Амунди есет менаџмент“ Сергеј Стриго.

Стриго је изјавио и да размишља о додатним улагањима у руске и бразилске обвезнице.

„Иронијом судбине, санкције су помогле Русији да се заштити. У суштини, Русија је била принуђена да се не ослања на европске и америчке банке и зато је сада прилично безбедна“, сматра руководилац лондонског аналитичког департмана „Ашмор груп Плц“ Јан Ден.