Захарова: Нисмо ми ти који погоршавају билатералне односе

29-06-2016 08:07:40 | | / vostok.rs |


Москва се нада да ће сарадња Дамаска са хуманитарним организацијама бити настављена, изјавила је на конференцији за медије званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„УН и државе-чланице Међународне групе за подршку Сирији у последње време постижу значајан успех у допремању хуманитарне помоћи читавом низу пунктова на територији Сирије. Хуманитарну помоћ примило је 334.000 људи, док је још у марту ове године та цифра износила 240.000 људи. Захваћено је 16 од 18 опкољених подручја, за још два је у току усклађивање између УН и сиријских власти, прецизира се број корисника и ове недеље очекују се нови конвоји“, изјавила је Захарова.

Она је истакла „конструктивну сарадњу Дамаска са међународним хуманитарцима“.„Овај стабилан тренд не треба да се прекида“, нагласила је она.

Према речима Захарове „Вашингтон пост“ је објавио чланак о наводним узнемиравањима америчких дипломата у Русији.

„Добили смо много писама и људи су били бесни. Због тога нисмо могли да одбијемо да реагујемо“, истиче Захарова.

Она је рекла и да западни медији и даље ћуте када се узнемиравају руске дипломате у иностранству.

„Уместо да побољшају ситуацију, они је изокрећу. Чланак "Вашингтон поста" је одличан пример пропаганде“, наводи портпаролка Министарства иностраних послова Русије.

„Руске дипломате се стално сусрећу са провокацијама ФБИ и ЦИА. Конкретно, агенти тих агенција не либе се да примене чак и нелегалне мере против наших дипломата, попут психолошког притиска на наше дипломате у присуству њихових породица“, казала је Захарова.

„Уколико желите доказ, један од стручњака "Вашингтон поста" је Мајкл Мекфол, који је доживео неуспех као амерички амбасадор у Русији. Мекфол је назвао Русију дивљом земљом и тај термин је понављао током читавог свог мандата. Такво понашање погоршало је руско-америчке односе“, рекла је Захарова.

Она је подсетила да су САД саопштиле да су антируске санкције усмерене на дестабилизацију Русије.

„Нисмо ми ти који погоршавају билатералне односе“, закључила је Захарова.

„Питање руско-турских контаката, укључујући и оне у оквиру министарског састанка Организације за црноморску економску сарадњу, налази се у фази разраде“, истакла је Захарова.

Састанак министара спољних послова држава-чланица Организације за црноморску економску сарадњу биће одржан 1. јула у Сочију.

Говорећи о могућем састанку руског министра спољних послова Сергеја Лаврова са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом на састанку у Сочију, Захарова је рекла да се питање руско-турских контакта разрађује и да министров календар још није попуњен.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут