Путин: Моћна армија је гаранција да на Русију нико неће вршити притисак нити је уцењивати

28-06-2016 08:42:37 | | / vostok.rs |


Савремена, мобилна и добро наоружана армија и ратна флота су озбиљан аргумент против свих покушаја провоцирања, уцењивања или вршења притиска на Русију - оценио је Владимир Путин.

На пријему који је приредио за најуспешније дипломце војних академија, руски лидер је у наставку рекао:

„Сада решавамо цео низ великих и општенационалних задатака, али је међу њима најважнији - јачање оружаних снага. Савремена, добро наоружана и мобилна армија и ратна флота - то је гаранција независности наше отаџбине и безбедности наших грађана.“

Руски врховни командант истовремено је указао да није све у модерном наоружању:

„Борбена моћ армије и ратне флоте почива на врхунској професионалној обуци војника, на њиховој умешности у примени модерног наоружања у извођењу оружане борбе, а за то су потребни официри који су у стању да вешто и са иницијативом командују јединицама“.

Путин је навео да је Русија последњих година знатно повећала интензивност војних вежби: „Само за протеклих пола године смо извели три изненадне провере борбене готовости на нивоу целих војних округа“.

У овом контексту се осврнуо и на операцију у Сирији: „Наш стратешки курс на модернизацију и усавршавање Оружаних снага остаје на снази и непромењен. А да је био исправан и да је дао резултате - убедљиво су показала дејства наших Ваздушно-космичких снага и ратне флоте у Сирији. И даље ћемо оптимизовати структуру и бројни састав своје армије и ратне флоте, подизати ниво управљања и ниво координације. Побољшаваћемо и координацију са својим савезницима“.

Путин је открио да ће у националном програму наоружавања који ће важити од 2018. до 2025. тежиште бити на модерно високопрецизном оружју и техници везе „за будућност“.

Ове године је 12.500 руских официра и подофицира добило станове.

Пријему је присуствовало преко 700 новопечених руских официра. Сви који су са највишим оценама завршили војне академије.

Са њима су били и њихови професори.

На руским војним академијама ове године је дипломирало око 2.000 младића и девојака.