„Јединственеa Русијa“ и пет партија балканских држава постписале Декларацију

28-06-2016 09:22:07 | | / vostok.rs |


Јединствена Русија потписала је међупартијску политичку Декларацију са политичким партијама пет балканских држава на 15. Конгресу партије у Москви.

Декларација је потписана са из пет балканских држава (Србије, Црне Горе, Републике Српске, Македоније и Бугарске) са којима је у последње време имала активну међупартијску сарадњу, рекао је новинарима заменик секретара Генералног савета ЈР Сергеј Железњак који је потписао Декларацију са руске стране.

Потписници декларације сматрају да је неопходно да се у формулисању и спровођењу политике приоритет стави на "попуштање затегнутости политичких односа".

Он је нагласио да је регион Балкана од великог историјског значаја за Русију. Стране наглашавају да се Декларацијом наставља са традицијом пријатељства и добросуседства, настојећи да се "промовише очување духовних и хуманитарних вредности, као заштите хришћанских светиња - споменика духовне и културне баштине светске цивилизације"

С обзиром на тренутне проблеме на Балкану и регионалне и европске безбедности, стране су указале на потребу да се пронађу заједнички језик, заједничка решења заснована на разумевању међународне безбедности, као заједнички простор сарадње и заједничке одговорности за стабилност у Европи и широм света, као и у борби против међународног тероризма и другим савременим изазовима и претњама .


Потписници Декларације такође сматрају да је потребно да се развије и спроводи политика "новог међународног попуштања." Ово, посебно има значај за југоисточну Европу и развоју низа иницијатива. Овај пројекат има за циљ да постане регионална стратешка доктрина.


У Декларацији се наглашава интерес за развој сарадње балканских земаља са Евроазијском економском унијом, као и за проширење мултилатералне сарадње у трговинско-економској, финансијској, енергетској и осталим областима.


Стране наглашавају значај међународне међу-партијске сарадње у оквиру цивилног друштва и намере да се настави са свеобухватним јачањем постојећих политичких односа.