Морозов: Извињење — једини добар потез у целокупној Ердогановој каријери

28-06-2016 07:59:30 | | / vostok.rs |


Услови за даљу нормализацију односа Русије и Турске ће се решавати пакетним споразумом и то највероватније на наредном заседању Савета министара спољних послова у оквиру Организације за црноморску економску сарадњу 1. јула, изјавио је члан комитета за међународну сарадњу Савета федерације Русије Игор Морозов.

„Извинивши се за обарање руског авиона Турска је начинила први корак. Даља нормализација односа ће се решавати на састанку којем ће присуствовати и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу“, рекао је он.

Морозов је истакао да ће главни услов за нормализацију односа бити предузимање конкретних корака Анкаре по питању решавања блискоисточног конфликта, пре свега обустављањем пружања подршке Нусра фронту, као и затварањем турско-сиријске границе у близини града Азаза где се борцима допремају муниција и лекови.

Он је такође оценио да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган на тај начин учинио једини правилни стратешки потез у његовој целокупној политичкој каријери.

„Тај корак може да утиче не само да се поправе економски односи Турске и Русије, већ и да се успостави геополитичка сарадња између Москве и Анкаре на Блиском истоку“, додао је.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут