Косачов: Није у реду Русији приписивати „сопствену несрећу ЕУ“

27-06-2016 07:57:42 | | / vostok.rs |


Председник Комитета за међународне послове Савета Федерације Константин Косачов каже да је исход референдума у Великој Британији озбиљан ударац и упозорење за ЕУ, али и доказ да постоји велики јаз између амбиција политичких елита и обичног народа.

Он сматра да је све то почело пре него што је ЕУ задесила мигрантска криза, као и економска криза у одређеним земљама-чланицама.

Према његовом мишљењу, први знаци незадовољства су се појавили после неколико таласа проширења, то јест после учлањивања у ЕУ земаља Централне и Источне Европе.

То је, према његовим речима, била превремена и политизована одлука јер су многи моменти остали недорађени и нејасни.

„И сада управо ту Пољаци — радни мигранти — представљају другу групу по величини после традиционално првих Индијаца. Пољски радни мигранти су у потпуности променили ситуацију на тржишту рада и оставили многе Британце без могућности да нађу посао. Таквих примера има много“.

Косачов, међутим, не очекује да ће излазак Британије из ЕУ довести до домино ефекта.

„Некакав мој осећај каже да ће после таласа еуфорије уследити талас отрежњења, када ће постати јасно да излазак са собом носи и проблеме за обе стране. Ако тако и буде, онда ће присталице јачања ЕУ имати нове аргументе, којих досад није било, и зато не очекујем нове таласа излазака земаља-чланица из састава Уније у блиској будућности“, рекао је Косачов.

Коментаришући изјаве западних званичника о наводној „Путиновој победи“ због „брегзита“, Косачов каже да је то глупост.

„Као прво, ми немамо могућности да у толикој мери утичемо, посебно имајући у виду да су наши односи сада веома захладили. Као друго, шта ће то Русији? Уопште не сматрам да би излазак Велике Британије из ЕУ ишао на руку Русији. Ова ситуација ће довести до стварања потпуно другачијег односа Русије, ЕУ и Велике Британије. Надам се да ће овај излаз Велике Британије, пробудити ЕУ да проанализира у каквом правцу се она развија јер Унија сада више Европу раздваја него што је уједињује“, истиче он.

Косачов закључује да није у реду да се Русији приписује „сопствена несрећу ЕУ“, додајући да би „то ставио на савест оних који тако нешто изјављују“.