Посредством Ције оружје са Балкана завршава у рукама терориста

27-06-2016 08:57:34 | | © Lucas Jackson / Reuters/ vostok.rs |


Оружје Ције које се испоручује
преко Јорданатерористима у Сирији, а како их они називају "умереним сиријским побуњеницима" бива "украдено" и продаје се на црном тржишту, наводи се у извештају на основу сведочења америчких и јорданских званичника за "Њју Јорк тајмс", саопштила је Ал Џазира.

Велике испоруке оружја од стране Ције и Саудијске Арабије укључују аутоматсе пушке "Калашњиков", минобацаче и ручне ракетне бацаче, а које су купиле обавештајне агенције у половном стању на Балкану и другим деловима источне Европе.

Након испорука Јордану, Ција користи официре обавештајне службе да пребацују оружје сиријским "побуњеницима", а када на пола пута мистериозно нестане.

Јордански званичници су саопштили у извештају да крађе очигледно припремају и реализују официри са директним приступом терета, који редовно "нестаје".

Украдено оружје се потом продаје на црном тржишту у Јордану на пијацама у Маан, Шахаб, и у долини Јордана. Они који су укључени у крађе оружја вредне милионе долара, користе профит за куповину скупих аутомобила друге луксузне робе.

Након извештаја о украденом оружју почеле су да се појављују америчке и саудијске "жалбе" о крађи, јер је јорданска обавештајна служба ухапсила неколико десетина официра, укључујући и потпуковника који је водио операцију.

У извештају се такође открива да је део украденог оружја намењен за тајни програм Ције, која води програм обуке "побуњеника" у Јордану, под кодним именом "Тимбер Сакморе", а који је почео 2013. године.

Тајни програм Ције је одвојен од званичног програма Пентагона који је успостављен ради обуке "побуњеника" у борби "против" терориста ДАЕШ-а. Буџет за програм је такоше поверљива информација, али како се наводи у извештају, његови највећи спонзори су САД и Саудијска Арабија, заједно са другим америчким савезницима у региону.

"Амерички званичници су саопштили да је Ција обучила хиљаде побуњеника у протекле три године, а да су борци учинили значајне помаке на бојном пољу против сиријске војске све до почетка руских ваздушних удара покренутих прошле године, као подршка сиријској војсци, те су их приморали на повлачење" примећује"Њју Јорк тајмс".

РТ