Фајненшел тајмс: Меркелову све јаче притискају због њеног оштрог става према Русији

24-06-2016 07:33:25 | | / vostok.rs |


Колеге Ангеле Меркел све јаче притискају немачку канцеларку због њеног оштрог става према Русији, пише Фајненшел тајмс.

„Више од две године откако је у Украјини букнула криза и две недеље пре принципијелно важног самита НАТО-а у Варшави, социјалдемократе теже томе да ослабе напетост у односима с руским председником Владимиром Путином и да пронађу подршку у другим западним престоницама, посебно у Јужној Европи“, наводи лист.

Од самог почетка украјинске кризе Меркелова је главни поборник оштрог става према Русији, али притисак на њу расте и није јасно колико ће још успети да одржи своју позицију, наведено је у тексту.

Лидер Социјалдемократске партије и вицеканцелар Немачке Зигмар Габријел, према наводима мерија, планира да се састане с Владимиром Путином. То је објављено неколико дана после „напада без преседана“ шефа немачке дипломатије Франка Валтера Штајнмајера, такође социјалдемократе, на политику Запада према Русији.

Штајнмајер је критиковао вежбе НАТО-а на граници с Русијом и позвао ову војну алијансу да не погоршава ситуацију „звецкањем оружјем и војним критикама“.

Политичари из Хришћанско-демократског савеза, партије коју предводи Меркелова и која је у владајућој коалицији заједно са социјалдемократама, оптужили су Штајнмајера да наводно угрожава положај Берлина у НАТО-у.

„Надам се да недавне изјаве министра иностраних послова поводом конфликтне ситуације неће повући за собом неразумевање унутар НАТО-а или чак ликовање у Москви“, изјавио је члан Хришћанско-демократског савеза Јирген Харт.

Сама Меркелова је после овога изјавила да је улога НАТО-а да „обуздава“ и да води „дијалог“.

Поред тога, канцеларка је признала да је управо управо она одговорна за досадашњу политику Немачке према Русији и да њен став није промењен.

Социјалдемократе, ипак, подржавају министра иностраних послова. Шеф посланика Социјалдемократске партије Немачке у Бундестагу Томас Оперман, изјавио је да сигнали усмерени на слабљење политичке напетости представљају добре сигнале.

Како наводи Фајненшел тајмс, Штајнмајерова изјаве одражавају давну тежњу социјалдемократа ка више пријатељским односима према Москви.

Када је реч о украјинској кризи, они су раније подржавали Меркелову, чак и у домену њене противречне подршке антируским санкцијама и покушаја да се постигне мир уз помоћ Минског споразума.

Министар иностраних послова Немачке ипак је рекао да је незадовољан због одсуства озбиљног напретка у реализацији Минског споразума. Према његовом мишљењу, Кијев је одговоран за то, ако ништа друго, онда „не мање него Москва“, пише Фајненшел тајмс.

Социјалдемократска партија Немачке ослушкује мишљење немачких бизнисмена који позивају да се ослабе санкције против Москве.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут