Британија напушта ЕУ, Фараж прогласио победу

24-06-2016 07:16:35 | | / vostok.rs |

Британци су гласали за напуштање Евроспке уније, процениле су британске телевизије Би-Би-Си и Скај њуз. Британска фунта у драматичном паду после вести о исходу гласања. Забележена је рекордна излазност упркос тешким временским условима.


Лидер "UKIP" Најџел Фараж је прогласиo победу, односно излазак Велике Британије из ЕУ. Фунта је у међувремену пала на најнижи ниво од 1985. године.

Чинило се да ће Фараж признати пораз током у ноћи када је победа евро-ентузијаста изгледала вероватно. Он је у раним јутарњим часовима у петак ујутро саопштио о "победи за обичне људе, победу за пристојне људе."

Он је саопштио да је за напуштање ЕУ гласало 52 одсто, у односу на 48 одсто гласова који је добила опција за останак у ЕЗ.

"Борили смо се против мултинационалних компанија, против великих трговачких банака, против великие политике, против лажи, корупције и преваре и данас пе поштење, пристојност и веровање у народу победити", рекао је Фараж.

"Ми ћемо то да урадити без да се бори, без иједног метка."

Фараж је такође саопштио да је ЕУ да "пропали пројекат" те да ће референдум ући у историју као дан независности.

Фараж је такође позвао на Дејвида Камерона да одмах поднесе оставку на место премијера у светлу вероватне победе евроскептика и изласка из ЕУ.

Недуго након говора Фаража, гласови против ЕУ се и даље броје, а опција "Напусти" води са 4%, у односу на "Остани" , саопштио је британски Би-би-си.