Путин: Ставови Русије и Кине се подударају или су врло слични

23-06-2016 04:10:07 | | / vostok.rs |


Ниво међусобног поверења кинеско-руских односа створиo je основу за свеобухватно партнерство и стратешку сарадње две земље у техничким, економским и политичким сферама, изјавио је председник Русије Владимир Путин изјавио за агенцију Синхуа.

Хвалећи без преседана тренутни ниво поверења између Пекинга и Москве, Путин је рекао да тренутна фаза стратешке сарадње у потпуности не осликава обим партнерства између држава.

"Мало је рећи да имамо само стратешку сарадњу", рекао је Путин.

"То је разлог зашто смо почели да разговарамо о свеобухватном партнерству и стратешкој сарадњи. "Свеобухватна" значи да практично радимо на свим већим питањима, "стратешки" значи да придајемо огромни међудржавни значај овим пословима. "

Путин је истакао да "Сарадња у међународним односима између две земље доприноси стабилности у светским односима", где су руски и кинески погледи и ставови или вома слични или се у потпуности поклашпају."

"Ова сличност или случајност је последица напорног рада, укључујући и напоре на техничком нивоу. Ми смо у сталном контакту и консултујемо се о глобалним и регионалним питањима, јер сматрамо једни друге за блиске савезнике, и наравно, увек салсушамо интересе наших партнера, те међусобно узимамо у обзир обостране интересе ", рекао је Путин.

„Упоредо са тим, ми успевамо да решавамо важна питања, остварујемо кораке како бисмо оплеменили нашу трговинску сарадњу. Порастао је извоз руске машинско-техничке опреме у Кину, што је за нас изузетно важно. То питање смо разматрали дуго са кинеским партнерима… Најважнији правац је диверсификација наших веза“, сматра Путин.

Спектар заједничких пројеката у сфери економије је широк, а велики део се односи на област високих технологија:

„Ми заједно радимо на космичком програму, као и у сфери авијације: разрађујемо пројекте широкотрупног авиона и тешког хеликоптера. Заједно радимо на питањима која се тичу екологије, настављамо велике пројекте у сфери енергетике, као и атомске енергије“, рекао је Путин.

„Кина јача своје присуство на нашем енергетском тржишту и велики је акционар у једном од наших значајних пројеката ’Јамалу‘ у вези са течним природним гасом. Такође, Кина је купила и 10 одсто акција у једном од наших водећих хемијских холдинга „Сибуру“. Ми поздрављамо те кинеске инвестиције не само из перспективе финансијских улагања, већ и из перспективе продубљивања нашег партнерства. На сада већ познатом и чувеном пројекту брзих пруга Москва-Казањ послови се активно одвијају. На одређеним деловима пруге возови ће развијати брзину до 400 километара на час. Веома озбиљно се односимо према свим перспективама, јер би то могао бити тек почетак велике сарадње у области инфраструктуре“, рекао је председник.

Што се тиче сарадње у међународној арени, осим Уједињених нација, Путин је истакао значај заједничког рада у Шангајској организације за сарадњу (ШСО) и БРИКС-у. ШСО, рекао је Путин, остаје "суштински елемент" који осигурава стабилност и безбедност у региону, те је изразио наду да ће се још више земаља придружи блоку.

Владимир Путин је додао да се развој односа две државе одвија и у оквиру међународних организација, а тему сарадње у области пројекта економског појаса „Пута свиле“ предложила је Кина у Астани током састанка шефова држава-чланица Евроазијског економског савеза.

Русија не заборавља на сопствене интересе и спремна је да омогући заштиту националног бизниса, рекао је Путин.

„Ми наравно мислимо на интересе сопствене производње, али је заједнички став да се општи пут развоја у светској економији и наша сарадња са Кином састоје од уклањања баријера и омогућавања отвореног заједничког рада. То у првој фази може да доведе до стварања зоне слободне трговине“, рекао је председник.

„Ми стварамо претпоставке за оно што сам поменуо као сарадњу у Евроазији, јер све већи број држава из региона показује интересовање за сарадњу са нама. Зато ћемо тежити томе да не стварамо некакве затворене трговачко-економске групе“, изјавио је председник Русије.

РТ