Одбијена тужба Литваније против „Гаспрома“

23-06-2016 08:35:32 | | / vostok.rs |


Арбитражни суд у оквиру Трговинске коморе Стокхолма одбио је тужбу Литваније за надокнаду од „Гаспрома“ у износу од око 1,4 милијарде евра, изјавио је министар енергетике Литваније Рокас Масулис на конференцији за медије.

Овај новац Вилнус је тражио због, по његовом мишљењу, „неправедне“ цене гаса.

„Стокхолмски арбитражни суд није видео кршење руског концерна“, рекао је Масулис и нагласио да је Литванија разочарана овом одлуком.

Он је додао да ће трошкове арбитраже у износу од милион евра стране равномерно поделити.

„У закључку арбитражне институције тврди се да ниједна страна није прецизирала услове и није обезбедила валидне аргументе. То говори да је случај прилично сложен и да ниједна страна није успела да одбрани своју позицију“, додао је литвански министар.

„Арбитража је скренула пажњу на то да је термин ’права цена‘ апстрактан да би се проценила могућа штета. Осим тога, арбитри су одлучили да захтев да се гас обезбеди по најнижој цени нема смисла“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства енергетике Литваније.

Захтев за арбитражу против „Гаспрома“ Министарство енергетике Литваније упутило је Арбитражном суду при Трговинској комори у Стокхолму 3. октобра 2012.године.

Литванско Министарство енергетике изјавило је да је „Гаспром“ нарушио акционерски уговор, не постављајући фер цену за природни гас који се испоручује у Литванију и тражило да му се надокнади око 1,4 милијарде евра по садашњем курсу. „Гаспром“ се није сложио са овим захтевима.

Како се наводи у „Гаспромовом“ саопштењу за медије, одлука арбитраже је коначна и не подлеже ревизији. Раније је „Гаспром“ успешно завршио поступке против Литваније у другим споровима у стокхолмској арбитражи, на литванским судовима, Суду правде Европске уније и ефикасно реализовао акције које му припадају у литванском предузећу „Лијетувос дујос“.