Дума изгласала Закон о Националној гарди

23-06-2016 07:37:14 | | / vostok.rs |


Доњи дом Парламента Русије изгласао је трећи и последњи пакет закона о стварању Националне гарде Русије.

Председник Русије Владимир Путин упутио је Думи одговарајући нацрт закона у априлу ове године.

Према новом закону Национална гарда, која је створена на основу специјалних јединица Министарства унутрашњих послова, имаће задатак да се бори против тероризма и организованог криминала у земљи, као и да чува ред и закон на масовним јавним догађајима, укључујући и неодобрене протесте.

У поређењу са првобитном редакцијом овлашћења нових структурних снага су проширена да би обезбеђивала испуњавање добијених задатака.

Према основном нацрту закона, Национална гарда добија овлашћења која су имале унутрашње снаге Министарства унутрашњих послова, јединица за специјалне намене и специјалних јединица за брзо реаговање.

„Гардисти“ ће, између осталог, моћи да притварају, проверавају документе, ограђују делове насеља, укључујући и приликом сузбијања нереда.

Они ће имати право да током ванредног стања забране кретање возилима и пешацима, користити аутомобиле цивила за превоз до места ванредног стања или гоњења криминалаца, да улазе у куће и у случају потребе употребљавају силу, специјална средства и оружје. Гарду ће чинити не само професионални војници, већ и регрути.