Шпигл: Антируски фронт се распада

22-06-2016 06:29:57 | | / vostok.rs |


Санкције против Русије нису донеле никакве резултате западним земљама, антируски фронт у Европи се распада, пише Шпигл.

Немачки лист наводи да је Владимир Путин изашао са веома вештим потезом, изјавивши да би Москва могла да укине реципрочне мере против ЕУ, ако би у мирном решењу ситуације у Украјини био примећен прогрес. Према речима руског председника ЕУ за то треба да д Русији гаранције и изврши притисак на Кијев.

Речи руског председника могу да ослабе увереност ЕУ у неопходност санкција, тим пре што не деле све западне државе антируска расположења. Иако Пољска и земље Балтика изражавају оштар став према Москви, Француска, Немачка и Италија се већ одавно залажу за постепено укидање санкција, наводи аутор чланка.

Пошто се нису оствариле наде Запада у политички утицај санкција, европски лидери су све више склони томе да је Москву лакше подстаћи на уступке уз помоћ малих награда, а не казненим мерама, наглашава лист.

„Наредно продужење санкција ЕУ може бити последње“, пише аутор чланка.

Како наводе критичари антируских мера, Москва не може сама да обезбеди реализацију Минског споразума, јер су у процес укључене и украјинске власти. Један број посматрача у Бриселу наводи да је Кијев заинтересован да антируске санкције трају што дуже, закључује аутор.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут