У Бањалуци непожељна застава Републике Српске

20-06-2016 07:23:58 | | / vostok.rs |


У Бањалуци је одржана министарска конференција Централноевропске иницијативе, којом је председавао представник из Републике Српске, министар спољних послова државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) Игор Црнадак.

У фокусу конференције био је „европски пут“ државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) , мигрантска криза, борба против тероризма, као и повезивање региона у привредном, енергетском и транспортном плану.

Међутим, једна ствар је засенила цели догађај – застава Републике Српске је уклоњена како из хотела „Босна“ у Бањалуци где су дочекиване делегације, као и из „Банског двора“ у Бањалуци, где је одржана конференција земаља учесница.

Према саопштењима медија и других извора, налог за уклањање заставе Републике Српске је дошао из Министарства спољних послова државне заједнице.

С друге стране, министар спољних послова државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) Игор Црнадак саопштио је да није било захтева да се са Банског двора у Бањалуци где се одржао састанак министара спољних послова, скине застава Републике Српске.

Међутим, застава Републике Српске није била истакнута ни у просторијма где се одржала конференција у Банском двору као ни у хотелу „Босна“ где су свечано примљене делегације учеснице земаља.

Како се сазнаје, протокол у организацији МСП-а државне заједнице је тражио од директора Културног центра Бански двор Мише Петрића да са ове институције буде скинута застава Републике Српске, што је он одбио.

Такође, подпредсеник Републике Српске, др Ненад Стевандић је на свом фејсбук профилу саопштио следеће:

"Само комплетан "политички идиот" који је изабран у име Републике Српске, пристаје да склони заставу Републике Српске на догађају у Републици Србској. Понављам комплетан "политички идиот".




Уважени војно-политички аналитичар, пуковник др Гостимир Поповић је саопштио да конференција ЦЕИ није била уопште потребна, нити да ће бити неких резултата или бољитка за било коју земљу, а на коју изјаву су га организатори оштро осудили.




Партија ПДП је оптужила Поповића, како кажу, да је љубоморан и исфрустриран, те да је реч о човеку који је препун мржње према ПДП-у, који га је, по њиховим речима, раније спречио да постане министар одбране Републике Српске јер је био и остао потпуно некомпетентан и склон нечасним радњама".

На ове речи, др Гостимир Поповић се обратио саопштењем у којем је истакао даПДП са више квалификација личне природе ниједном речју није исказала која је то потреба и који је резултат био овог скупа.

"Фрустрације које имам везане су за актуелне геополитичке проблеме на планети, а не онако како то аутор из велике партије конструише."

Из ПДП-а су довели у питање стручне рефернце Поповића, иако је по Поповићем речима испуштена чињеница да су у 17 година дугој каријери независног аналитичара његови ставови присутни на свим континентима, те да су подложни сучељавању на бази стручних аргумената и релевантних и истинтих информација.

Поповић је такође оповргао тврдње да никада и ни у било ком разговору није био кандидат за било које министарство одбране Републике Српске, те је нагласио да присутни министри ни једном речју нису поменули термин „Република Србска“.

Међутим, након свега изнесеног, и оптужби једних и других, остаје питање: Зашто је застава Републике Српске непожељна у Бањалуци?