Си Ђинпинг: Железара ће показати сјај и виталност

19-06-2016 01:29:05 | | / vostok.rs |


Железара Смедерево коју ускоро преузима кинески Хестил, вратиће сјај и виталност, и преузети активну улогу у повећању стандарда људи али економског развоја Србије, поручио је данас у том граду председник НР Кине СИ Ђинпинг и додао да ће сарадња две земље у Железари бити модел не само кинеско-српске практичне сарадње, него и међународње сарадње Кине и Југоисточне Европе. Кинески председник је истакао да су Кина и Србија велики пријатељи и партнери, да једни другима помажу, а да је кинеска страна спремна да продуби практичну сарадњу.

Пријемом у вили „Златни брег”, некадашњем летњиковцу династије Обреновац, председник Кине Си Ђинпинг завршава тродневну посету Србији. Пријем је приредио председник владе Александар Вучић, а присуствовали су му и председник Србије Томислав Николић, чланови кинеске делегације и српске владе, као и друге званице.Председник Кине обишао је вилу и двориште, а имао је прилику и да се увери како се припремају традиционална србска јела - печење и слатки купус.Си је пробао и србска вина за која је, преноси РТС, рекао да су врло добра и да имају извозни потенцијал. Председник Кине је у салону виле разгледао портрете чланова династије Обреновић, а председник владе му је, наводи РТС, говорио о Милошу Обреновићу.Танјуг

„Смедерево је познат историјски град и важна индустријска база Србије, са изврсном локацијом, дугом историјом и добро основом. Уверен сам да ће, уз интензивну сарадњу и искоришћавање своје конкурентности и подизање конкурентности српске компаније, она вратити сјај и виталност”, рекао је он обраћајући се присутнима у Смедереву. Он је поменуо да је тај пројекат још један производ традиционалног пријатељства србског и кинеског народа, и поручио да ће Кина дати максималну подршку за заједничи успех.

„Ја бих кинеским сарадницима из Хестила дао савет да не дају превелику гаранцију унапред, него да одрже искрено и озбиљно обећање. Морамо да реализујемо дато обећање да унапређхујемо тај пројекат”, рекао је он. Кинески председник је истакао да ће Хестил, својим наредним технологијама,у сарадњи са србским партнерима, отворити тржиште и дати допринос за унапређење зивотне средине, бољи животни стандард грађана и подићи запосленост у Смедереву.

„Пријатељи, кинески народ се залаже за пут самосталног и мирног развоја, пут узајамне користи и просперитета”, поручио је Си. Он је рекао да је Србија на важном стратешком положају за сарадњу Кине са Централном и Источном Европом, и да ће у томе играти важну улогу. „Радујем ме што је сарадња са Србијом најбоља међу земљама Југоисточне Европе”, рекао је Си наводећи као примере добре сарадње две земље мост „Михајло Пупин”.

„Спремни смо на још боље резуитате у пројектима. Нека ова сарадња буде пример у сарадњи Кине са другим земјама Централне и Источне Европе”, рекао је он. Обраћајући се председнику Томиславу Николићу, премијеру Александру Вучићу, радницима Железаре, он је рекао да је дошао на позив Николића, а циљ му је да традиционално пријатељство и сарадњу две земље продубе у корист два народа и да се кинеско-сропски односи пдигну до новог, вишег нивоа.

Си је присутне подсетио и на кинеску пословицу која каже: „Удаљеност не утиче на однос добрих пријатеља”. „Ми смо као суседи (Србија и Кина), иако смо десетине хиљада километара удаљени, постоји традиционално пријатељство које морамо да негујемо, а развој односа се сучава са невиђеним приликама”, поручио је Си.

Танјуг