Путин: Енергетика основ сарадње Русије и Италије

18-06-2016 10:19:04 | | / vostok.rs |


Русија види велику перспективу за италијанске производе на својој територији, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„У целини гледано, видимо велике перспективе да се производи италијанских компанија нађу на руској територији. Данас смо током разговора видели да су и наши италијански партнери заинтересовани за то“, рекао је Путин након разговора с премијером Италије Матеом Ренцијем.

Руски председник је навео да је главни стратешки правац руско-италијанске сарадње енергетика.

„Италија је један од највећих потрошача руског природног гаса. Руске и италијанске енергетске компаније настављају да раде на заједничким великим пројектима“, рекао је Путин.

Руски председник је додао да се то види и по количини и квалитету докумената потписаних након разговора.

„Росњефт“ и „Новатек“ потписали су с италијанским партнерима уговоре о развоју енергетске инфраструктуре, геолошким истраживањима, производњи и преради нафте, о производњи и транспорту течног природног гаса.

Италијанска компанија „Нуово пињоне“ сервисираће извођење пројекта производње течног природног гаса „Јамал“ у Јамали у наредних 25 година. Та италијанска компанија ће у Русију извести технологије за производњу и сервис енергетске опреме за пројекте производње течног природног гаса „Новатека“.

„Росњефт“ ће од италијанске „Леонардо-Финменканике“ добити 30 хеликоптера, од којих ће 13 бити произведено у Италији, а 17 у производним капацитетима заједничког предузећа „Хеливерт“ у Русији.

„Росњефт“ и италијанска бродоградитељска компанија „Финкантијери“ потписали су споразум о основним условима за заједничку производњу у области пројектовања новог типа бродова који ће се градити у оквиру комплекса „Звезда“.

Према његовим речима, италијански партнери показују интересовање за сарадњу с Русијом у енергетици.

Путин је истакао да очекује да ће Русија и Европска унија, корак по корак, пронаћи решење за Трећи енергетски пакет.

„Италијански партнери, наравно, показују интересовање за наставак сарадње, укључујући инфраструктурну сферу. Данас смо о томе активно дискутовали, говорили о грешкама које смо дозволили у прошлости и о томе шта треба учинити да их не дозволимо у будућности“, рекао је Путин одговарајући на питање да ли је Италија заинтересована за руски гас и да ли се разматра реализација пројеката попут „Јужног тока“ и „Турског тока“.

Председник Русије је додао да је с Ренцијем разговарао о текућим интересима и најближој будућности.

„Постоји могућност да се ради даље и у јужном правцу. Као што знате, недавно су ’Гаспром‘, италијански и грчки партнери потписали меморандум о трагању за заједничким пројектима и решењима“, рекао је Путин.

Он је додао да је било речи и о „Северном току 2“ и о ширењу сарадње у другим правцима енергетике.

„У суштини, ниједно питање за нас није затворено и ми смо с руске стране спремни за ту сарадњу. Очекујемо, међутим, да наши европски, италијански партнери, такође на то тако гледају. Заједно ћемо радити на реализацији оних планова који су на нашем дневном реду“, изјавио је руски председник.

Премијер Италије Матео Ренци изјавио је да би волео да предложи да се реализује пројекат „Јужни ток“, али да, с обзиром на то да је он обустављен, рачуна на то да ће временом бити пронађено друго решење за испоруке руских ресурса у Европу.

„Више бих волео да је пројекат ’Јужни ток‘ настављен. То се није догодило. Одговорност за то не лежи ни на Русији, ни на Италији“, рекао је италијански премијер након разговора с руским председником.

Ренци је рекао да је уверен да ће „у наредних двадесет година“ бити пронађено прихватљиво решење.

„Сигуран сам да ће енергетски правац (у нашим односима) остати приоритетан, и да ће уз помоћ здравог разума бити пронађена решења“, нагласио је премијер Италије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

сс
Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут