Путин и Јункер разговарали о енергетици

17-06-2016 10:19:24 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин и шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер су на састанку у Санкт Петербургу разговарали о односима у области енергетике. Москва се нада енергетском дијалогу после тог сусрета, рекао је новинарима стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.

„Разговарали су о енергетици, а о санкцијама нису“, истакао је руски дипломата.

Говорећи о „Северном току 2“, Чижов је навео да „у Европској комисији нема јединственог става о том пројекту и да се наставља дискусија о томе „да ли ’Северни ток‘ утиче на фамозни трећи пројекат или не“.

„Сматрамо да је један од два става који постоје у Европској унији исправан, а да други није“, додао је он.

Чижов је додао да су Путин и Јункер разговарали о питању обнављања самита Русије и ЕУ.

„Пре или касније треба да одржимо 33. самит, а када и где ће он бити одржан — видећемо. Обнављање самита је неопходно. Не верујем да ће то бити два пута годишње“, рекао је Чижов.

Он је истакао да је на састанку било речи о свему што се тиче односа Русије и ЕУ, а да је самит део те проблематике.

„Сама чињеница да председник Европске комисије учествује на Петербуршком међународном економском форуму, његов контакт с председником Русије, његов наступ на отварању форума… Не бих то назвао продором, наравно, то би било преувеличавање, али је то одређени корак напред у повратку наших односа у нормално стање“, рекао је Чижов.

Према његовим речима, то би, како воле да кажу многи на Западу, могла да буде нова „норма“, не баш слична оној из прошлости.

„Она би, међутим, могла би да буде и боља, прагматичнија, и да у већем степену одражава реалне интересе двеју страна“, рекао је Чижов.

Руски дипломата је додао да ће Русију посетити и шефица европске дипломатије Федерика Могерини, али да датум њеног доласка још није утврђен.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут