Русија не разматра попуст на гас за Украјину

17-06-2016 10:11:53 | | / vostok.rs |


Русија не разматра попуст на гас за Украјину, не постоји такав предлог, рекао је новинарима руски министар енергетике Александар Новак на маргинама Петербуршког међународног економског форума.

„Нема никаквих предлога о попусту“, изјавио је Новак, одговарајући на питање да ли је почело разматрање попуста на цену гаса за Украјину.

„Постоји уговор који је на снази и у оквиру којег се обрачунава цена. За други квартал цена је потпуно тржишна, тако да ако украјинска страна има новац, она може да изврши уплату аконтације у складу са уговором и да купи онолико гаса колико им је потребно“, додао је министар.

Прошле недеље је украјински „Нафтогас“ затражио од „Гаспрома“ да обнови испоруку гаса у Украјину у периоду од друге половине 2016. до априла 2017. године. „Нафтогас“ је изјавио да је предложио „Гаспрому“ да потпишу анекс уговора за испоруку гаса за следећа три квартала, сматрајући економски основаном цену на нивоу „хаб минус транспорт“.

Раније је Новак изјавио да цена руског гаса за Украјину у другом кварталу 2016. године износи 177 долара за 1.000 кубних метара, што одговара ситуацији на тржишту.

Цена за трећи квартал биће позната у другој половини јуна.

У петак је директор пословног развоја „Нафтогаса“ Јуриј Витренко рекао да је цена коју је навео Новак превисока и да украјинска компанија неће куповати гас под таквим условима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут