Ен-Би-Си: А где је Новаков слем?

17-06-2016 08:34:45 | | / vostok.rs |

Новинар америчке ТВ мреже Ен-Би-Си Џо Поснански посветио је ауторски текст најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу у којем анализира зашто медији нису посветили више пажње његовом последњем успеху.


Иако делује немогуће, Новак Ђоковић се налази у највећој серији у историји Опен ере, пише Поснански.

"Делује као да то није могуће тако брзо пошто су Роџер Федерер и Рафаел Надал променили дефиницију најбољег тенисера, али ето, десило се. Ђоковићева релативно сигурна победа против другог играча света Ендија Марија у финалу Ролан Гароса му је донела четврти узастопни Грен слем. То се није догодило још од Рода Лејвера 1969. године, само годину дана пошто су турнири почели да дозвољавају професионалцима да се такмиче са аматерима. То је било, у најмању руку, другачије време", навео је Поснански.

И док су велике успехе Тајгера Вудса и Серене Вилијамс новинари називали "Тајгер слем" и "Серена слем", Ђоковићево освајање четвртог грен слема једва је пропраћено, пише Поснански.

Ђоковић у највећој серији у историји Опен ере
Ђоковић у највећој серији у историји Опен ере

"Нико не говори о "Новак слему". Чак и унутар тениса, већина медија се фокусира на чињеницу да је освојио сва четири грен слема у каријери – он сада има Ролан Гарос поред три Вимблдона, два Ју-Ес опена и шест Аустралијан опена. То је сјајно, али то се у скоријој прошлости дешавало. Андреа Агаси је то урадио. Роџер Федерер је то урадио. Рафаел Надал је то урадио. Ипак, нико од њих није освојио четири грен слема у низу", додаје амерички новинар.

Поснански сматра да је из два разлога Ђоковићу било тешко да придобије симпатије: "Очигледни разлог је: родио се у ери Федерера и Надала. Та два титана нису оставила много кисеоника било коме другом".

Швајцарац је био као плесач."Имао сам среће да ме, у суштини, називају прелепим, знате, због стила игре", рекао је Федерер.Надал је био други тип играча, играо је на снагу и стизао све лопте, нападајући противнике "као када нападају кобре".

Ен-Би-Си: А где је Новаков слем?
Ен-Би-Си: А где је Новаков слем?

"Дуел Федерер–Надал је био све у тенису. Извлачили су најбоље један из другог. Шта још вам је било потребно? Од 2006. до 2010. Федерер и Надал нису освојили само два грен слема. Ђоковић је освојио један, а Дел Потро други. И никога није било брига, то су биле аномалије", пише Поснански.

Онда се пробио Ђоковић освојивши 2011. три грен слема, пет мастерса, добио је 41 узастопни меч и, оно што је најважније, добио је 10 од 11 мечева против Федерера и Надала:

"То је урадио док су Федерер и Надал добијали легендарни статус и нико није желео да види како падају. Деловало је да на сваком турниру Ђоковић игра улогу негативца. Он је играч који је окончао Рафину доминацију на шљаци. Он је играч који је два пута спречио Федерера да освоји рекордни осми Вимблдон".

Ђоковић је све то издржао, али ту је, наводи новинар Ен-Би-Сија, још једна ствар – Новакова бриљантност није лако уочљива као Федерерова и Надалова.

"Ако је Федерер лепота, а Надал снага, шта је Ђоковић? Не може се описати једном речју. Контраш? Константан? Његову генијалност није лако описати. То је ритерн сервиса директно у стопала. То је његово враћање три везана ударца који су изгледали као винери. Ударац по ударац, Ђоковић никада на промашује", навео је Поснански и додао: "Некада је тешко пронаћи магију у заслепљујућој ефикасности у Ђоковићевој игри".

Ту магију је показао и у финалу Ролан Гароса када је сваки пут стизао Маријеве скраћене лоптице:

"Када Ђоковић игра као што је играо против Марија, тада вам пада вилица на земљу док гледате његову уметност. Фантастично је то гледати, када неко покуша да одигра кратку лоптицу и изазове га да уради нешто невероватно. У тим тренуцима он је грациозан као Федерер и инвентиван као Мекинро".

И онда се меч врати у нормалу са Новаком који наставља да удара лоптицу кроз противнике у тениском мечевима који су слични боксерским.

"Као гледалац пожелите да играч одигра кратку лоптицу само да бисте видели још неколико невероватних удараца", закључио је Поснански.

РТС