„Ако Србија уђе у ЕУ, Русија ће морати да преиспита многе споразуме”

16-06-2016 11:21:42 | | / vostok.rs |


„Јединствена Русија” активно сарађује са политичким партијама у свету. Како се одвија међустраначка сарадња са јужноевропским парламентарцима? Како ће улазак Србије у ЕУ утицати на односе са Русијом? Због чега је опасно увлачење Црне Горе у НАТО? На та питања за сајт „Јединствене Русије“ је одговорио заменик секретара Генералног савета „Јединствене Русије” и потпредседник Државне думе Сергеј Железњак.

Може ли улазак Србије у ЕУ закомпликовати руско-српске односе?

Сергеј Железњак: Питање интеграције у било који савез, као и друга питања спољне политике, свака независна држава треба да решава самостално, у складу са интересима и мишљењем сопствених грађана.

Са друге стране, треба истаћи да се главни и за Србију апсолутно неприхватљив услов који поставља Европска унија састоји у признавању одвајања Косова и Метохије. Партија „Јединствена Русија” се током протеклог периода чврсто придржавала и придржава се политике пружања подршке нашим србским партнерима, како владајућој странци тако и опозиционим снагама, у спровођењу независног политичког курса у интересу грађана Србије. Исто тако треба рећи да у контексту све јачих центрифугалних тенденција у самој Европској унији данас у великој мери губи смисао дискусија о варијантама интеграције Србије у ту међународну структуру.

Нама је потпуно јасно да бисмо у случају дубоке интеграције наших србских партнера у Европску унију највероватније морали да преиспитамо низ споразума између наших земаља како бисмо заштитили своје економске интересе.

Поред тога, озбиљно нас забрињава покушај НАТО-а да појача своје позиције на Балкану, укључујући и покушаје у нама братској земљи Србији. У Црној Гори добро видимо колико дубок раскол у друштву изазива тежња да се та земља увуче у Северноатлантску алијансу по сваку цену и упркос вољи народа Црне Горе. Због тога ми подржавамо тежњу србских колега за очувањем садашњег статуса војне неутралности и ту политичку линију ћемо и даље спроводити као једну од важних компоненти пријатељских руско-србских односа.

Најважније је да српске политичке снаге саме, без притисака споља, одреде путеве и методе даљег јачања неутралности, укључујући и идеју да се та неутралност дефинише уставом, што би била дугорочна гаранција неуласка Србије у НАТО.

Због чега је опасно чланство у НАТО-у?

Сергеј Железњак
: Ми са недоумицом пратимо ситуацију у којој бирократски апарат Северноатлантске алијансе покушава да пронађе смисао сопственог постојања у подстицању конфронтације са Русијом. По европску безбедност је опасно постављање у Европи америчког система ПРО који је окренут против Русије. Такође сматрамо да је непромишљено и рискантно спровођење политике принудног ширења НАТО-а у Југоисточној Европи, које је већ гурнуло Црну Гору у дубоку социјално-политичку кризу и изазива озбиљне тензије у друштвеном животу Србије.

Зашто власти Црне Горе не желе да одрже референдум о уласку у НАТО?

Сергеј Железњак: Судећи по анкетама јавног мњења, већина грађана Црне Горе се противи уласку у НАТО, и већина становништва захтева да се одржи референдум. Међутим, услед извесних околности, на нашу велику жалост, власти Црне Горе немају могућност да спроводе независну политику у интересу сопствених грађана.

Ми подржавамо одговорне политичке снаге црногорског друштва у њиховој тежњи да формирају национални консензус по овом питању. Поред тога, интензивно водимо дијалог са нашим црногорским партнерима како по питањима безбедности, тако и по другим кључним питањима, укључујући и развој туризма са Русијом и пружање подршке нашим сународницима са сталним местом боравка у Црној Гори.

Интензивно увлачење Црне Горе и других балканских земаља у НАТО и поред отпора који се том процесу пружа унутар тих земаља, сведочи да идеја стварања Савеза неутралних суверених држава Југоисточне Европе постепено постаје реална геополитичка алтернатива и идеолошка противтежа плановима руководства САД усмереним на даље ширење НАТО-а.

Руска реч


КАТЕГОРИЈЕ