Република Сепска на форуму у Санкт Петербургу

16-06-2016 10:02:44 | | / vostok.rs |


На Петербуршком економском форуму представиће се и Република Србска, која ће с тим градом потписати посебан споразум. Велике наде полажемо у економску сарадњу с Русијом, а ускоро ће у Санкт Петербургу бити отворено и представништво Српске, налик оном у Москви, каже за Спутњик министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.

Представници другог по величини привредног и културног центра Русије, једног од највећих и најлепших градова света, Санкт Петербурга почетком месеца боравили су у Бањалуци. Била је то њихова четврта посета Србској у последњих неколико година.

Делегацију је предводио председник Комитета за развој предузетништва тог града Елгиз Качајев. Резултат посете — скоро отварање канцеларије Републике Српске у Санкт Петербургу. Детаљи ће бити договорени током Петербуршког економског форума. Канцеларија је прави почетак сарадње у области туризма у који улажемо велике наде, каже министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.

„Важан сегмент Споразума који ћемо потписати је сарадња у области туризма, а посебно представљање здравственог туризма наше земље. Отварање Привредног дома Српске у том граду сигурно је почетак озбиљне сарадње са Санкт Петербургом. Биће то стални изложбено-продајни простор наше земље који ћемо добити без великих трошкова“, каже Глукаховић за Спутњик.

Он додаје да Република Србска очекује руска улагања, пре свега у бањски туризам, а ускоро се очекује долазак првих већих група туриста из Русије, када авиони из Санкт Петербурга полете директно за Београд. Представници Санкт Петербурга су обишли најатрактивније дестинације у Србској.

„На Форуму ћемо представити места на која могу да дођу туристи из Русије. Једно од њих је Бањалука, за коју верујемо да ће бити једна од најатрактивнијих дестинација. Ускоро ће бити отворена и бања Кулаши, која има велики потенцијал, бања којом се поносимо“, каже министар за Спутњик.

Он додаје да је привредницима из Русије понуђена и могућност улагања, пре свега у бању Љешљани, али и друге објекте. Посебна пажња обраћа се на туристичке обиласке верских објеката.

„Доласком руских инвеститора у Црну Гору и Хрватску много тога се променило. Ми нудимо надоградњу онога што имамо. Неопходни су нам смештајни капацитети и уређење макар неколико локација. Бања Дворови, која је на граници са Србијом, практично је истог квалитета као Харкањ у Мађарској, коју Руси, захваљујући директном лету до Будимпеште, радо посећују“, објашњава министар Глухаковић.

Поменута бања налази се на само сат и десет минута вожње од аеродрома у Београду, па су у министарству уверени да ће њена модернизација сигурно бити тема разговора на Петербуршком економском форуму.

Добар део договора зависиће од руских туроператера који су се преусмерили на унутрашње руско тржиште, где су их одвеле економске и политичке околности. Међутим, у Министарству трговине и туризма кажу да преговори са Туристичком организацијом Републике Српске увелико трају.