Москва обавестила НАТО о изненадним вежбама

16-06-2016 09:36:48 | | / vostok.rs |


Москва је обавестила НАТО о изненадним војним вежбама. Овде нема нарушавања докумената, изјавио је директор Одељења за европску сарадњу Министарства спољних послова Русије Андреј Келин коментаришући речи генералног секретара Северноатлантског пакта Јенса Столтенберга.

Изненада провера руских оружаних снага, током које треба да се процени стање војног арсенала и готовост „појединих органа војне управе“, почела је јуче и трајаће до 22. јуна.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг тврди да руске војне вежбе подривају транспарентност и предвидљивост. Он је навео да Алијанса наставља да се залаже за промене Бечког документа ОЕБС-а да би могла да надгледа изненадне војне вежбе држава-потписница.

„Министарство одбране обавестило је све војне аташее о томе да се спроводе војне вежбе“, објаснио је Келин.

„Друга ствар је што се вежбе тог типа не предвиђају у документима који се односе на мере поверења и контроле наоружања. То је, заправо, нова форма и ништа више. Овде се апсолутно не ради о нарушавању актуелних докумената“, додао је он.

Раније је заменик министра одбране Анатолиј Антонов изјавио да је Русија о војној провери добровољно обавестила све државе-потписнице Бечког документа из 2011. године.

Министарство одбране Русије више пута је саопштавало да се изненадне провере изводе у условима максималне отворености и само на територији Русије.