Русија прати премештање НАТО трупа на граници са Русијом

15-06-2016 07:30:54 | | / vostok.rs |


Руска војска прати кретање страних оружаних снага поред граница са Русијом и предузима све неопходне мере за обезбеђивање безбедности земље, саопштио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Наше Министарство одбране и одговарајуће службе прате промене у размештању страних оружаних снага поред наших граница. Они анализирају сва та премештања контингената и предузимају све неопходне мере за обављање својих функција, односно заштиту интереса и обезбеђивање безбедности Русије“, изјавио је Песков.

У мају 2015. генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће се број војних вежби и патрола на источним границама пакта увећати и да се планира највеће „јачање пакта од времена ’хладног рата‘ у светлу претње безбедности за државе-чланице блока на источним и јужним границама“. Столтенберг је више пута изјављивао да НАТО не жели сукоб са Русијом.

Раније су у НАТО-у изјављивали о активности руских ваздухопловних снага у европском ваздушном простору, а посебно изнад Балтичког мора. Главнокомандујући ваздушних снага Русије генерал-пуковник Виктор Бондарев изјавио је да се овакве изјаве користе за скретање пажње са повећавања снага НАТО-а у близини руске границе.