Путин наредио изненадну проверу војног арсенала

14-06-2016 12:27:37 | | / vostok.rs |


Врховни командант Владимир Путин наложио почетак још једну изненадну проверу Оружаних снага, у оквиру које треба да се процени стање војног арсенала и спремност „појединих органа војне управе“, изјавио је министар одбране Русије, генерал армије Сергеј Шојгу.

Министар је истакао да не треба само да се процени спремност војске, већ и „спремност за мобилизацију Оружаних снага, стање резерви које се налазе у складиштима залиха наоружања и војне опреме“. Према речима Шојгуа, током провере ревизори ће испитати колико успешно војска, локалне власти и војни комесаријати организују теренске покретне пунктове управљања трупама.

„Посебна пажња обратиће се на организацију рада оперативног састава за планирање употребе војске у кризним ситуацијама различитог типа“, додао је министар одбране.

Пракса изненадних провера бојне готовости, која је прекинута у Русији након распада СССР-a, обновљена је након доласка Шојгуа на место министра одбране 2012. године. Сваке године се у Русији обави више од три хиљаде обука различитог нивоа.

Последња масовна провера била је у фебруару у Јужном и Централном војном округу. Тада су, по речима министра, војници потврдили готовост за реаговање у могућим кризним ситуацијама.