Иванцов: Изјаве приликом отварања Ферхадије нас вратиле у османска времена

13-06-2016 10:55:22 | | / vostok.rs |


Амбасадор Русије у државној заједници Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) Петар Иванцов сматра да би лидери у БиХ требало више међусобно да разговарају, а мање да иду по амбасадама или у ОХР.

Он је подсетио да су представници Савета за спровођење мира у БиХ на недавном састанку истакли да би активности међународне заједнице у наредном периоду требало фокусирати на решавање етничких тензија.

Иванцов је оценио да је жалосна ситуација у БиХ када је реч о изјавама бањалучког бискупа Фрање Комарице, реиса Хусеина Кавазовића, које су узбуркале јавност.

"Заиста је било изјава и о Сребреници, како би требало гласати, било је изјава приликом отварања Ферхадије које су нас некако вратиле у османска времена", рекао је Иванцов.

Он је одрично одговорио на питање да ли неке амбасаде имају више утицаја од институција у БиХ.

"Није био мој циљ да сугеришем. Хтио сам рећи да је за вашу земљу и ваше друштво боље да ви разговарате", навео је Иванцов.

Говорећи о питању пописа становништва у државној заједници, Иванцов је рекао да је одлука директора Агенције за статистику државне заједнице БиХ Велира Јукића о објављивању резултата пописа последица нове поделе у друштву.