Зуроф: Како могу заједно ЕУ и носталгија за усташама

13-06-2016 08:49:59 | | / vostok.rs |


Директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф изјавио је да подржава апел да Влада Хрватске смени министра културе Златка Хасанбеговића због његових проусташких ставова, истичући да је, поред Хасанбеговића, проблем што се у Хрватској даје легитимитет потпуно фашистичким изјавама.

„Непојмљиво је уопште како неко ко подржава или изражава носталгију за усташким покретом уопште може да буде министар у Влади земље која је чланица Европске уније. Он није рекао да је направио грешку, јер је био млад, већ је давао изјаве из којих се види да има симпатије према десничарима“, каже Зуроф.

Он је, као што је већ поновио у више наврата, рекао да се Хасанбеговић више идентификује са Блајбургом, него са Јасеновцем.

„Али, није проблем само Хасанбеговић, већ је проблем што у Хрватској данас имате давање легитимитета изјавама које су потпуно фашистичке. Иницијатива да се у војску уведе поздрав: „За дом спремни“, учење да се позитивно гледа на усташки режим, значи да је нешто веома веома погрешно у Хрватској. А Влада, и поред све критике, иницијативе интелектуалаца из Француске, наших протеста не чини ништа. Режим који је починио геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима није осуђен на прави начин“, додаје Зуроф.

На питање да ли се плаши да Балкан поново може да постане политичко буре барута, Зуроф је истакао да је Балкан супа која кључа и никада не знате када ће да проври.

„Ако проври и проспе се, биће великих невоља. Део проблема је економски, јер што мање економског напретка имате, више политичких проблема долази, а самим тим су веће шансе за окретање десничарским групама и партијама, чија је идеја коришћење силе да би се решили проблеми“, наводи он.

Зуроф додаје да све земље Балкана немају јаку демократску традицију, али би јачање економије и толеранције могло да помогне.

„Ипак, немам чаробну куглу да бих могао да кажем шта следи“, истакао је Зуроф.