У џунглама Камбоџе пронађени средњевековни градови

12-06-2016 09:58:43 | | / vostok.rs |


Археолози су у Камбоџи открили средњевековне градове који нису били забележени у документима и историјским приручницима.

Средњевековни градови су откривени недалеко од Ангкор Вата — џиновског хиндуистичког комплекса храмова на северозападу Камбоџе. У ту сврху, научници су користили савремену ласерску технологију ЛИДАР. Из хеликоптера су скенирали место и пројектовали тродимензионални типографски модел онога што би се могло налазити испод шуме за археолошку анализу.

Ради се о остацима зграда које су од очију биле сакривене под земљом једне од највећих империја 12. века.

„Екипа археолога је пронашла читаве нове градове са развијеним системом водоснабдевања изграђеним стотинама година пре него што је та технологија постала позната у региону. Не знамо ко су људи који су ту живели и шта је изазвало њихов крах, међутим они су очигледно повезани са са остацима комплекса храмова Кмерске империје“, наводи се у видео-репортажи археолога, објављеној у „Гардијану“.

Податке о свом открићу археолог доктор Демијан Еванс ће у понедељак објавити у магазину „Археолшка наука“ и представиће реферат у Краљевском географском друштву у Лондону.

У области Ангкор у Камбоџи, која је била центар Кмерске империје, сачувани су остаци многобројних храмова, укључујући Ангкор Ват, који се налази на Унесковом списку Светске културне баштине.