ЕУ жели да очува приступ руском тржишту

11-06-2016 02:02:47 | | / vostok.rs |


Удео Русије у трговинском промету ЕУ последњих година је пао са 10 на 6 одсто, а Брисел жели да очува приступ руском тржишту, изјавио је амбасадор Европске уније у Москви Вигаудас Ушацкас у интервјуу за калињинградски портал „Прегел“.

Вигаудас Ушацкас је навео да се за време многобројних путовања од Калињинграда до Далеког истока састајао са представницима руског бизниса и да је „апсолутна већина руских бизнисмена и инвеститора сматрала и да наставља да сматра ЕУ главним економским партнером Русије“.

Према речима дипломате, то потврђују чињенице: 46 одсто руског трговинског промета отпада на ЕУ, 75 одсто страних инвестиција долази у Русију из ЕУ, 70 одсто руских енергената се продаје на тржишту ЕУ.

„Зависност Русије од ЕУ је потпуно очигледна, равна нашој жељи да очувамо сопствену позицију на руском тржишту са 140 милиона становника и потрошача. Желимо да сачувамо приступ вашем тржишту. Иако смо принуђени да признамо да је током последњих година удео Русије у трговинском промету ЕУ пао са 10 одсто на 6 одсто“, рекао је Ушацкас.

Западне земље су Русији од јула 2014. године увеле три пакета санкција — једне се тичу појединих грађана Русије за које ЕУ сматра да су одговорни за нарушавање територијалног суверенитета Украјине, друге су економске санкције, а треће су против Крима.

Као одговор, Русија је блокирала увоз прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут