„Блумберг“: Русија на храни зарадила више него на оружју

10-06-2016 10:27:28 | | / vostok.rs |


Захваљујући ембаргу на увоз прехрамбених производа, великим субвенцијама и слабој рубљи, неке пољопривредне гране Русије почеле су да доносе већи профит него производња нафте и продаја оружја, пише „Блумберг“.

Држава активно стимулише развој руских пољопривредних компанија. Конкретно, предузећа групе „Русагро“ су прошле године добиле субвенције у висини од око 41 милион евра. Као резултат тога, његови показатељи и нето добит били су већи у односу на такве нафтне гиганте као што је „Лукоил“.

Успех руске пољопривреде објашњава се тиме да у последње време влада намерава да смањи зависност Русије од спољног тржишта. Осим тога, значајан подстицај индустрији дао је и сукоб Москве и Анкаре и делимична забрана на увоз турских производа, која је постала „благослов за пољопривредне произвођаче“, наводи „Блумберг“.

Главно достигнуће руске производне стратегије јесу рекордни показатељи продаје житарица. Русија је превазишла САД и ове године постала највећи извозник пшенице. Овај значајан догађај праћен је високим приносом кукуруза, пиринча, соје и хељде. Вишак жита заједно са слабом рубљом довели су до тога да је приход од извоза хране био већи него од продаје оружја.

Осим тога, са повећањем извоза значајно се смањује увоз. Од 2013. године, Русија је смањила куповину страних прехрамбених производа за око 40 одсто.

Русија придаје огроман значај смањењу зависности од стране производње и успешно претвара наизглед одумирућу грану у важан извор економског раста и стабилног запослења, закључује лист.