Чепурин: Србија важан партнер Русије

10-06-2016 09:27:12 | | / vostok.rs |


Амбасада Русије у Србији обележила је свечаним пријемом државни празник Дан Русије. Амбасадор Александар Чепурин поручио је да је Србија важан и поуздан стратешки партнер Русије у Европи и на Балкану и да високо цене искрено расположење србског руководства за унапређење сарадње.

Чепурин је у обраћању званицама истакао да Србе и Русе спајају најславније и најсветлије странице историје, те да је Србија данас важан и поуздан стратешки партнер Русије у Европи и на Балкану.

"Залог успеха је у томе да је руско-србска сарадња базирана на принципима равноправности, прагматизма, узајамног поштовања, и узимања у обзир интереса обе државе", рекао је Чепурин.

Нагласио је да Русија чврсто подржава суверенитет и територијални интегритет Србије, мир и стабилност на Балкану.

Русија, додао је, високо цени искрено расположење србског руководства и народа за унапређење сарадње у свим правцима.

"Наши односи су усмерени на будућност. Они имају добар потенцијал. Урадићемо све што зависи од нас да се тај потенцијал корак по корак оствари", рекао је Чепурин, који је навео да се данас обележава 25 година од настанка савремене Русије и 1154 године постојања руске државе.

Чепурин је после говора наздравио са председником, премијером Србије и патријархом за, како је рекао, просперитет два народа.

Пријему су присуствовали председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић, министри спољних послова Ивица Дачић, одбране Зоран Ђорђевић, унутрашњих послова Небојша Стефановић, рада Александар Вулин, енергетике Александар Антић, пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, патријарх СПЦ Иринеј, градоначелник Београда Синиша Мали.

Пријему су присуствовали и лидери опозиције – СРС-а Војислав Шешељ, ДСС-а Санда Рашковић Ивић, Двери Бошко Обрадовић, представници дипломатског кора, верских заједница и јавног и културног живота Србије.