Премештање америчког носача авиона сигнал Москви

10-06-2016 08:16:34 | | / vostok.rs |


Премештање америчког носача авиона „Хари Труман“ из Персијског залива у Средоземно море има за циљ да Русији покаже флексибилност америчких снага, пише лист „Волстрит џурнал“ позивајући се на војни извор у Вашингтону.

Војни извор наводи да је пребацивање брода „сигнал Москви и демонстрација флексибилности и покривености морнарице“. Саговорник листа подсетио је да ће се носач авиона налазити у зони одговорности Европске команде и наносити ударе по зони одговорности Централне команде (по циљевима у Сирији и Ираку).

„То омогућава неопходно присуство у Средоземљу, да би се обуздали Руси… Непредвидивост тога што смо урадили са ’Труманом‘ требало би да их натера да двапут размисле“, додао је он.

Адмирал Брет Бачелдер изјавио је да премештање брода из Персијског залива кроз Суецки канал има за циљ да покаже савезницима НАТО-а посвећеност САД одржавању равнотеже поморских снага у Средоземљу.

„Ово је демонстрација могућности. То је тачно… Несумњиво постоје људи који то посматрају, и ово је просто визуелна представа онога што можемо“, додао је адмирал.

Амерички носач авиона „Хари Труман“ налази се у Средоземном мору да би наносио ударе на положаје терориста ДАЕШ-а у Сирији и Ираку. Очекује се да му се у јуну придружи носач авиона „Двајт Ајзенхауер“. „Хари Труман“ ће се вратити у САД након осам месеци борбене дужности.

Носачи авиона су главна ударна снага америчке Морнарице. У војсци САД постоји девет бродова овог типа, а њих шест је у активној служби.