Рогозин: Освајамо арктички гребен

09-06-2016 12:03:47 | | / vostok.rs |


Заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин говорио је на заседању Државне комисије о питањима развоја Арктика у оквиру четвртог Међународног форума технолошког развоја „Технопром“ у Новосибирску.

Пад цена нафте и гаса омогућава Русији да се активније бави бродоградњом за освајања далеког арктичког гребена и смањи зависност од увоза у тој области, изјави је Рогозин.

„Због ниских цена нафте и гаса освајање арктичког гребена је успорено у целом свету. Готово све светске компаније замрзавају пројекте на гребену. Нама ово кашњење иде наруку, зато што каснимо са развојем великог бродоградилишта на Далеком истоку“, изјавио је Дмитриј Рогозин.

Међутим, он додаје да сада радови на изградњи бродоградилишта „иду пуном паром“, и да ће већ крајем 2016. године тамо почети конструкција бродова и других морских техника за освајање арктичког гребена. Он је прецизирао да се ради о фабрици „Звезда“, која је специјализована за ремонт подморница.

„То ће бити најсавременија и највећа фабрика. Сада је главни задатак да се тамо испоручује лим, да се ништа не би куповало у иностранству“, нагласио је вицепремијер. Од ове године у оквиру програма бродоградње за освајање арктичког гребена предвиђа се реализација дугорочног пројекта са укупним обимом финансирања од 18,64 милиона евра. Очекивани резултат овог пројекта је смањење зависности од стране опреме, као и практична реализација програма замене увозних производа“.

Рогозин је додао да се при пројектовању низа бродова првобитно укључивала употреба увозне опреме, а сада је предвиђено коришћење конкурентне домаће.

Он је позвао на активније бављење развојем и имплементацијом обновљивих извора енергије на Далеком северу. Такође је навео да се у оквиру северне испоруке сваке године у области аутономног снабдевања енергијом испоручује до 6-8 милиона тона горива и до 20-25 милиона тона угља. Употреба таквих горива негативно утиче на животну средину, а цена горива које се користи у Арктичком региону повећава два до три пута.

„Један он начина за смањење цене испоруке горива у удаљене крајеве арктичке области и енергетске безбедности, представља употреба обновљивих извора енергије“, навео је заменик премијера Русије.

Према његовим речима, посебно значење добија аутономно снабдевање енергијом, пошто се значајан број корисника енергије налази ван насељених места: аутохтоно становништво Севера, туристи, геолози, рибари и ловци. „Постојање оваквих корисника чини веома актуелним развој лаких и компактних акумулатора енергије“, закључио је Дмитриј Рогозин.