У Угљевику "Дани хармонике"

10-05-2014 12:16:20 | | СРНА/ mojenovosti.com |

У Угљевику је свечано отворен шести Међународни музички фестивал "Дани хармонике", који је ове године окупио више од 300 умјетника из 13 европских земаља.
На свечаном отварању наступио је украјински дуо Кристина Андрухив на виолини и Ирина Серотјук на хармоници, које су побједници петог фестивала хармонике.

Публици ће се током фестивалских дана представити умјетници из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније, Аустрије, Мађарске, Пољске, Русије, Украјине, Бугарске, Шведске и Републике Српске.

Међу већ славним мајсторима хармонике у Угљевику ће наступити Украјинци Владимир Мурза, Кристина Андрухив и Ирина Серотјук, и Рус Едуард Аханов.

Проглашавајући синоћ фестивал званично отвореним, начелник Угљевика Василије Перић је рекао да су "Дани хармонике" једна од најзначајних културних манифестација у овој општини.

"Угљевик је одавно познат по угљу, али захваљујући музици и овом фестивалу постали смо препознатљиви и у култури Републике Српске, БиХ и региона", рекао је Перић и пожелио гостима фестивала да понесу лијепе успомене из Угљевика и Републике Српске.

На отварању фестивала, предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић уручио је Златну медаљу "Филип Вишњић" Владимиру Мурзи, професору Музичке академије из Одесе, којом је овај украјински умјетник награђен за допринос музичком стваралаштву и успјех угљевичког фестивала на којем наступа свих шест година.

Примајући општинско признање, Мурза је рекао да је Угљевик за њега друга кућа.

"Фестивал сваке године има више учесника који долазе из све више земаља, јер су извођачи веома мотивисани приликом да се додатно обучавају, слушају врхунске мајсторе и дасе лијепо друже са такмичарима из различитих крајева свијета", рекао је Мурза.

Организатори фестивала су Музичка школа "Корнелије Станковић" и Удружење умјетника "Артист", а генерални покровитељ општина Угљевик.