Нови посао за 2.800 радника

10-05-2014 11:47:59 | | Независне Новине/ capital.ba/ mojenovosti.com |

BANJALUKA, Najveći podsticaji kao pomoć pri zapošljavanju ove godine u Republici Srpskoj biće dodjeljivani boračkim kategorijama i u oblast privrede, navedeno je u Akcionom planu za zapošljavanje u 2014. godini.

Ukupna suma koju su Vlada RS i Zavod za zapošljavanje namijenili za podsticaje iznosi 9.472.000 KM.

Zeleno svjetlo Vlada RS je dala na sjednici u četvrtak, a uspješna realizacija ovih sredstava značila bi i posao za 2.880 radnika.

Za zapošljavanje u privredi i 1.200 novih radnih mjesta svih struka i kvalifikacija planirana je pomoć od 3.280.000 KM, a za zapošljavanje i samozapošljavanje djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida VRS dva miliona maraka.

„Projekat se odnosi na sufinansiranje samozapošljavanja 125 djece poginulih boraca, sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavaca 200 demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca VRS i sufinansiranje samozapošljavanja 100 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida“, saopšteno je iz Vlade RS.

Novca će biti i za one poslodavce koji u ovoj godini budu zapošljavali visokoobrazovane pripravnike, i to 2.500.776 maraka, za 374 mladih, koji prvi put u životu treba da dobiju šansu za sticanje radnog iskustva.

„Cijenimo da će biti dovoljno zainteresovanih za korištenje ovih sredstava, s tim da ostaje mogućnost da kod projekta zapošljavanja pripravnika može konkurisati i javni sektor, ali će se u svakom slučaju prednost davati privredi“, kazao je Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Kako je rekao, nezaposleni iz kategorije porodica poginulih boraca za samozapošljavanje mogu ostvariti pomoć do 8.000 maraka po licu, ratni vojni invalidi do 3.000 KM, a demobilisani borci 4.000 maraka.

On je kazao kako će 60 odsto sredstava poslodavac dobiti odmah nakon zaključenja ugovora, 20 odsto nakon šest mjeseci i 20 odsto nakon 18 mjeseci, koliko dugo kod sebe mora imati zaposlenog radnika.

Inače, kako stoji u jedanaestom izvještaju RS, upućenom Savjetu bezbjednosti UN-a, stvaranje povoljnih uslova za otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast ujedno je i najveći prioritet RS. To, prema izvještaju, obuhvata reformu zakona i propisa da bi se preduzećima omogućilo jednostavnije investiranje, a novim preduzećima da zažive i razviju se, kao i stalan rad na usklađivanju zakona i propisa sa standardima EU.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na ekonomiju, ističe se da je borba protiv korupcije još jedan bitan segment napora koji se ulaže u ekonomski razvoj.

„RS očekuje tijesnu saradnju s EU u zajedničkom nalaženju najboljeg načina za unapređenje ekonomske situacije. Srpska će nastaviti da brani široku autonomiju dva entiteta uspostavljena Ustavom BiH, koja Srpskoj daje fleksibilnost da sprovede reforme, čak i u slučaju političkog zastoja u Sarajevu“, navodi se u dokumentu.