У Фочи отворена изложба бугарских аутора

09-05-2014 08:36:23 | | СРНА/ mojenovosti.com |

У Фочи је вечерас отворена изложба слика девет бугарских аутора, насталих током протеклих десет година на "Арт симпозијуму Јахорина".

Изложено је 16 уља на платну у галерији Центра за културу и информисање.

Изложбу су отворили амбасадор Бугарске у БиХ Ангел Ангелов и начелник општине Фоча Радисав Машић.

Ангелов је рекао да је свака од изложених слика прозор у свијет имагинарности и да, без обзира што су различитог стила и идеје, причају између себе.

Он је истакао да му је веома драго што је изложба отворена у Фочи, која је побратим бугарске општине Пештера.

"Фоча је прва општина у БиХ која се братимила са једном од општина у Бугарској. Ова изложба је само један од облика сарадње коју ћемо прошитири и на поље економије, спорта и туризма", изјавио је Ангелов.

Машић је најавио да ће, у оквиру сарадње са општином Пештера, фочанско културно-умјетничко друштво гостовати у Бугарској.

"Ово је најава нових културних дешавања и овдје и у Пештери. Очекујемо један међународни фестивал фолклора на који ћемо се веома радо одазвати", истакао је Машић, те изразио увјерење да ће културна сарадња допринијети и привредном повезивању двије општине.

Руководилац "Арт симпозијума Јахорина" Лазо Савић истакао је да је та ликовна колонија основана 2003. године и да је до сада окупила више од 250 умјетника из више од 20 држава свијета.

"Организовали смо око 60 изложби широм БиХ, а једну смо имали и у Јапану. Радови бугарских аутора су великог формата и жао ми је што још четири слике нису могле стати на изложбу", каже Савић.

Изложба у Фочи организована је у оквиру Мајских дана духовности, културе и спорта, а трајаће до 18. маја.