Coca-Cola гаси двије фабрике у Русији

09-05-2014 01:16:27 | | Таnjug/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Компанија Кока Кола затвара двије од четири фабрике сокова у Русији, због мање тражње али и све веће популарности домаћих брендова.

Како се наводи у саопштењу компаније, двије фабрике – у Новосибирску и Москви, купљене прије четири године за 276 милиона долара, биће заторене до 1. јуна.

Радници који ће изгубити посао том приликом моћи ће да га потраже у другим двјема фабрикама које припадају руској подружници Кока Коле – Мултон.

Дио производних капацитета затворених фабрика, које су биле под окриљем подружнице Нидан, биће до краја године пребачен у Мултон, огранак који су Американци купили 2005. године и чији су производни капацитети 790 милиона литара сокова годишње.

Руско тржиште воћних сокова пало је шест процената на годишњем нивоу у периоду јануар – септембар 2013. Уз пад обима тржишта, Кока Кола и њени ривал Пепси кола се све више суочавају са повећаном конкуренцијом руских националних брендова.

Одлука америчке компаније подудара се и са успоравањем руске привреде у првом овогодишњем кварталу, на шта је највише утицаја имао пад инвестиција због украјинске кризе.

На основу података европског статистичког бироа, Еуромонитора, Кока Кола је имала 23,5 одсто удјела на руском тржишту воћних сокова, у вриједности од око 4,6 милијарди долара у прошлој години. Пепси кола је имала 35, 5 одсто. Обе америчке компаније забиљежиле су пад у односу на годину дана раније, док су локални произвођачи Сади Придониа, Санфрут Трејд, као и француски Лакталис повећали тржишно учешће.